News Flash:

Cum iti dai seama cat zahar consumi zilnic, fara ca tu sa stii

8 Martie 2015
1295 Vizualizari | 0 Comentarii

Este unul dintre alimentele cele mai studiate si mai contestate de medicina, fie ea clasica ori naturista. Fiind un aliment foarte concentrat, zaharul uzeaza pur si simplu anumite organe. Obezitatea, diabetul, boala de inima, diverse cancere, boli autoimune, boli reumatice, sindromului de atentie deficitara si hiperactivitate la copii, toate acestea sunt legate de consumul de zahar.

Cerealele de la micul dejun si un pahar cu suc de fructe acopera jumatate din doza zilnica recomandata de zahar, atrag atentia specialistii. Iar unele produse din comert ne fac sa ajungem sa consumam chiar mai mult de 250 g de zahar intr-o singura zi.

Specialistii spun ca zaharul adaugat in produsele industriale nu trebuie sa depaseasca 10% din numarul total de calorii consumate intr-o zi. Mai exact, un adult nu trebuie sa consume mai mult de 50 g de zahar, adica zece cuburi (un cub = 5 grame). Dar numai o sticla de Cola ne face sa depasim aceasta limita. 

Produsele considerate periculoase pentru sanatate sunt cele cu un continut de zahar de peste 15 g la 100 g. Asadar, consulta eticheta si evita-le pe cele care au trecut zaharul printre primele trei ingrediente.

Zaharuri bune
Nu toate tipurile de zahar sunt nocive pentru organism. Cel mai nociv este cel alb, adaugat in produsele industriale. Iar cel mai sanatos este cel natural din fructe, din legume si din cerealele integrale. Astfel, pentru a ne satisface pofta de dulce, putem consuma fructe care contin zaharuri cu eliberare lenta, miere sau chiar sirop concentrat din trestie de zahar, care contine saruri minerale.

Jurnalistii de la Daily Mail au facut o analiza a produselor din comert cu cel mai mare continut de zahar. Multe dintre ele se regasesc si pe rafturile magazinelor noastre. Iata cat zahar se ascunde in produsele consumate frecvent:

O sticla de cola (500 ml) - 10 cuburi si jumatate
Un Red Bull (250 ml) - 5 cuburi si jumatate
O lingura de ketchup (Heintz) (15 ml) - 1 cub
O cutie de chipsuri Pringles BBQ - 1 cub si jumatate
Un milkshake mare cu capsuni de la McDonald's - 16 cuburi
Iaurt Muller cu capsuni (175 g) - 2 cuburi si jumatate
O banana - 4 cuburi
Un borcan de sos pentru spaghete Dolmio Bolognese (500 g) - 6 cuburi si jumatate
Un covrig simplu - 1 cub
Un pahar cu lapte semidegresat (200 ml) - 2 cuburi
Un mar - 2 cuburi si jumatate
Un bol de cereale integrale cu lapte (30 g de cereale si 125 ml de lapte) - 2 cuburi si jumatate
O ciocolata calda cu frisca de la Starbucks (mare) - 9 cuburi si jumatate
Un sandvis Fillet-o-Fish de la McDonald's - 1 cub


zaharul zaharuri bune
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1297 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006945 (s)