News Flash:

Nou avertisment al Ministerului Apararii: instiintari false privind mobilizarea rezervistilor

11 Martie 2022
389 Vizualizari | 0 Comentarii
armata

Raspandire masiva de documente si informatii false in legatura cu presupuse demersuri ale Ministerului Apararii Nationale din Romania pentru pregatirea mobilizarii rezervistilor.
Au fost raspandite documente si informatii false in legatura cu demersuri ale MApN pentru pregatirea mobilizarii rezervistilor, potrivit reprezentantilor MApN.

„Nu este pentru prima data cand, in contextul generat de conflictul din Ucraina, sunt semnalate stiri false si actiuni de dezinformare pe tema generala a asa-ziselor pregatiri pentru reluarea incorporarilor sau mobilizarea cetatenilor romani cu obligatii militare. Cel mai probabil, intentia din spatele acestor actiuni de manipulare este de inducere a panicii si incertitudinii in randul populatiei din tara noastra, pe baza unor speculatii si interpretari care nu au legatura cu realitatea”, spun reprezentantii MApN.

Mai multe imagini cu documente false au fost distribuite in municipiile Cluj-Napoca si Brasov. Autoritatile judiciare au fost sesizate in acest sens.

„Precizam cat se poate de clar ca Ministerul Apararii Nationale nu solicita astfel de date persoanelor fizice sau juridice si nu trimite instiintari catre populatie in formele in care sunt redactate aceste false adrese. Singura situatie in care cetatenii incorporabili sau rezervistii pot primi ordine de chemare pentru prezentarea la centrele militare este prevazuta de Legea nr. 446/2006 privind pregatirea populatiei pentru aparare, care, la articolul 51, mentioneaza ca „centrele militare pot chema recrutii si militarii rezervisti pentru precizarea unor date in legatura cu situatia lor militara o data pe an”. Aceasta procedura nu vizeaza toti rezervistii si se desfasoara in fiecare an, fara sa aiba legatura cu situatia de securitate din Ucraina. Aceste ordine de chemare sunt inmanate, conform prevederilor art. 45, alin. (1) lit. a) din aceeasi lege, de catre reprezentantii structurilor specializate ale Ministerului Afacerilor Interne”, au declarat reprezentantii MApN pe retelele de socializare.

In Romania, serviciul militar obligatoriu a fost suspendat prin Legea nr. 395 din 16 decembrie 2005 privind suspendarea pe timp de pace a serviciului militar obligatoriu si trecerea la serviciul militar pe baza de voluntariat. Executarea serviciului militar redevine obligatorie DOAR in situatia decretarii starii de razboi, a starii de mobilizare, precum si pe timpul starii de asediu (art. 3 din legea mentionata).

MApn recomanda cetatenilor care primesc astfel de documente sa nu le raspandeasca fara sa se informeze din surse sigure, dupa caz, la centrele militare zonale, judetene sau de sector.

„Recomandam cetatenilor care primesc documente asemanatoare celor din imagini sa nu dea curs solicitarilor, sa se informeze, dupa caz, la centrele militare zonale, judetene sau de sector pe raza carora au domiciliul.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1319 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005428 (s)