News Flash:

O nouă taxă la gaze pentru români

Începând cu anul 2027 toți clienții casnici de gaze naturale vor plăti ,,taxa de carbon”

22 Martie 2024
136 Vizualizari | 0 Comentarii

Începând cu anul 2027, românii vor fi nevoiți să plătească o nouă taxă cunoscută sub numele de "taxa de carbon", care va fi impusă de furnizorii de gaze din România în contextul începerii producției de gaze din zăcământul offshore Neptun Deep. Acest lucru va face ca România să devină cel mai mare producător de gaze din Uniunea Europeană.

Comparativ cu prețul actual plafonat al gazului, costurile vor crește cu cel puțin 20% odată cu intrarea în vigoare a directivei Comisiei Europene. În plus, dacă taxa va fi inclusă în baza de calcul a TVA-ului, prețul poate crește și mai mult. Astfel, începând cu 2027, toți clienții casnici de gaze naturale vor fi obligați să suporte această taxă de carbon, estimată la 6 bani/kWh la nivelul actual al prețurilor, conform unei analize Carbon&Energy Management.

Dacă am calcula creșterea în termeni de preț pe metru cub, aceasta ar fi de cel puțin 63 de bani pe metru cub de gaz consumat. Prin urmare, pentru un consum de 250 de metri cubi, o gospodărie ar plăti aproximativ 160 de lei în plus, fără a lua în considerare potențiala TVA de 19%, conform Antena3.ro.

Mai mult, din cauza acestei taxe, începând cu 2027, prețul benzinei și motorinei va crește cu aproximativ 0,8 RON pe litru, deoarece va include și costul certificatelor de CO2.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1166 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005131 (s)