News Flash:

Momentul adevarului. Te-ai intrebat ce semnifcatie are „ortul” din expresia „ a da ortul popii”

21 Iunie 2022
483 Vizualizari | 0 Comentarii
preot

Limba este in continua miscare. Aceasta miscare se numeste limbaj dinamic. In timp ce unele cuvinte imbatranesc, alte notiuni le iau locul. Cu timpul, ele devin arhaisme, iar vocabularul are nevoie de cuvinte noi care pot exprima schimbari in societate, schimbari economice, sociale si culturale. In categoria arhaismelor intra si substantivul „ort” din expresia „a da ortul popii”.

Desi termenul „ort” nu mai este folosit in mod curent, expresia in sine este folosita de unii dintre noi atunci cand spunem despre cineva ca a murit. Potrivit dexonline, „ort” era in Tarile Romane o moneda de argint, avand o greutate de aproape 7 grame si reprezentand o patrime dintr-un leu sau taxa platita unui preot (popa).

In acest caz, ortul inseamna o plata modica pentru preotul care insotea decedatul si se ruga pentru acesta pe tot drumul pana la locul de veci. Prin urmare, familia platea pentru a se indeplini oranduielile bisericesti. Cu timpul, aceasta expresia s-a asociat cu moartea unei persoane.

In Romania din zilele noastre, mai ales in mediul rural, satenii leaga un banut de mana mortului sustinand ca acesta isi va plati cele 24 de vami pana pe lumea cealalta. De asemenea, unii pun bani in cosciug la priveghi sau la slujba din biserica. Biserica Ortodoxa considera aceste superstitii ca fiind pagane si nu le incurajeaza deloc, informeaza shtiu.ro.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1246 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005144 (s)