News Flash:

Ministrul japonez al Apararii: "Incursiunile Chinei in apele teritoriale japoneze ameninta pacea"

29 Octombrie 2013
1451 Vizualizari | 0 Comentarii

Ministrul japonez al Apărării a declarat marţi că incursiunile maritime chineze în apele teritoriale japoneze din jurul arhipelagului Senkaku ameninţă pacea.

"Cred că intruziunile Chinei în teritoriile (apele teritoriale, n.r.) din jurul insulelor Senkaku constituie o zonă gri" între "perioada de pace şi situaţia de urgenţă", le-a spus Itsunori Onodera unor jurnalişti, la o zi după o nouă incursiune a navelor Pazei de Coastă chineze în această zonă foarte sensibilă aflată în centrul unui diferend japonezo-chinez.

"Această 'zonă gri' va fi discutată în cadrul Consiliului naţional de securitate care se va reuni curand" la Tokyo, a precizat ministrul japonez.

In ultimele zile, tonul declaraţiilor a fost tensionat între cele două state care îşi dispută Insulele Senkaku, numele japonez al unui mic arhipelag din marea Chinei orientale, revendicat de Beijing sub numele de Diaoyu.

Sambătă, cu ocazia unui defilări a Forţelor de Autoapărare (SDF), numele oficial al armatei japoneze, premierul de dreapta Shinzo Abe a avertizat că Tokyo "nu va tolera nicio schimbare prin forţă a statu quo-ului" în ceea ce priveşte arhipelagul.

In aceeaşi zi, evocand faptul că avioane japoneze de vanătoare au decolat pentru a supraveghea avioanele chineze, ministerul chinez al Apărării a declarat că orice acţiune aeriană împotriva avioanellor sale va constitui "un act de război".

Aflate sub administraţie japoneză, Insulele Senkaku sunt situate la 200 de kilometri nord-est de coastele Taiwanului care, la randul său, le revendică şi la 400 de kilometri vest de Insula Okinawa (sudul Japoniei). Pe langă poziţia lor strategică, fondul marim ar putea adăposti hidrocarburi.

După naţionalizarea în septembrie 2012 de către Tokyo a insulelor, Beijingul trimite în mod regulat nave să patruleze în zonă, în timp ce Japonia este în curs de înfiinţare a unei forţe speciale care să apere arhipelagul "său". Sporirea numărului de nave înarmate din această regiune creşte teama experţilor, şi mai ales a Statelor Unite, cu privire la un incident serios între cele două puteri asiatice.

Tokyo denunţă în mod regulat "comportamentul periculos" al Chinei şi îşi exprimă îngrijorarea faţă de creşterea puterii maritime a vecinului său.

In acest context tensionat, Japonia urmează să înceapă în trei zile manevre importante aeriano-navale pentru a consolida şi probabil pentru a arăta vecinului chinez capacitatea de a-şi apăra insulele.

MEDIAFAX


senkaku tokyo statelor unite
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1203 (s) | 43 queries | Mysql time :0.005969 (s)