News Flash:

Ghiorghi Margvelasvili a castigat alegerile prezidentiale din Georgia

28 Octombrie 2013
1406 Vizualizari | 0 Comentarii

Ghiorghi Margvelaşvili, candidatul premierului Bidzina Ivanişvili, un adversar al preşedintelui în exerciţiu Mihail Saakaşvili, a caştigat o victorie zdrobitoare în alegerile prezidenţiale de duminică din Georgia, potrivit rezultatelor preliminare anunţate luni şi preluate de AFP.


Margvelaşvili, fost profesor de filosofie în varstă de 44 de ani, cunoscut în mediile intelectuale, dar puţin cunoscut în randul populaţiei, a obţinut circa 62% din voturile exprimate, conform rezultatelor oficiale centralizate după numărarea sufragiilor din aproape 70% din birourile de votare.


Adversarul său, David Bakradze, candidatul sprijinit de Saakaşvili, s-a situat cu mult în urma lui Margvelaşvili, obţinand circa 22% din voturi.


Bakradze şi-a recunoscut înfrangerea şi l-a felicitat pentru victorie pe Margvelaşvili. 'Il felicit pe Ghiorghi Margvelaşvili pentru victoria sa şi încrederea pe care i-a acordat-o poporul georgian', a afirmat David Bakradze, potrivit AFP.


Alegerile de duminică din Georgia marchează sfarşitul epocii tumultoase a lui Saakaşvili - sosit la putere acum zece ani pe valul 'revoluţiei trandafirilor' -, dar şi trecerea funcţiei prezidenţiale în plan secund în această fostă republică sovietică din Caucaz cu 4,5 milioane de locuitori. După aceste alegeri, preşedintele va avea puteri mai reduse decat premierul, în virtutea unei reforme constituţionale.


Premierul georgian, miliardarul Bidzina Ivanişvili, a cărui mişcare 'Visul Georgian' a învins coaliţia lui Saakaşvili în alegerile legislative din octombrie 2012, a declarat duminică seara că a fost sigur de victoria candidatului său. 'Impreună vom construi Georgia la care noi visăm', a declarat Ivanişvili.


El s-a angajat să părăsească scena politică după alegeri şi să desemneze un succesor al său în fruntea guvernului.


'Ii mulţumesc premierului pentru că a contribuit la victoria mea', a lansat Margvelaşvili.


Intr-un comunicat publicat luni dimineaţa, preşedinta Comisiei Electorale Centrale de la Tbilisi, Tamara Jvania, a subliniat că în timpul scrutinului nu a fost înregistrată nici o fraudă majoră. 'Cetăţenii cu drept de vot şi-au exprimat alegerea lor în totală libertate', a precizat Tamara Jvania.


Rata de participare a fost relativ slabă, de 46,6%.


Ambasadorul SUA în Georgia, Richard Norland, a salutat derularea 'paşnică, corectă şi transparentă' a scrutinului.


La randul său, Misiunea de observatori din partea OSCE /Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa/ a calificat campania electorală 'mult mai calmă' decat cea de la legislativele din octombrie 2012, alegeri care au marcat primul transfer paşnic de putere, după înfrangerea suferită de tabăra lui Saakaşvili. Insă, ulterior mai mulţi aliaţi ai lui Saakaşvili au fost arestaţi, suscitand îngrijorare în mai multe capitale occidentale, care au apreciat că aceste acţiuni sunt motivate politic.


Intr-o scurtă alocuţiune rostită la televiziune duminică seara, preşedintele în exerciţiu Mihail Saakaşvili l-a numit pe Margvelaşvili 'marioneta miliardarului', dar a făcut apel la susţinătorii săi 'să respecte opinia majorităţii'. El a subliniat, totodată, că rezultatul scrutinului constituie 'o deviaţie serioasă' de la calea spre modernizare a Georgiei.


Niciun om politic din Georgia nu contestă apropierea de Vest promovată de Saakaşvili, dar succesorul său urmează să acţioneze pentru ameliorarea relaţiilor cu Rusia, premierul Bidzina Ivanişvili afirmand în repetate randuri că doreşte normalizarea acestora. Relaţiile ruso-georgiene au fost grav deteriorate în urma războiului de cinci zile din august 2008, Moscova recunoscand atunci independenţa regiunilor separatiste georgiene pro-ruse Abhazia şi Osetia de Sud, ceea ce a determinat Georgia să rupă relaţiile diplomatice cu Rusia.


In urma scrutinului de duminică, Mihail Saakaşvili, cel care a declanşat războiul cu Rusia, ar putea face obiectul unor urmăriri în justiţie, după cum a avertizat premierul Ivanişvili, care l-a calificat pe preşedintele în exerciţiu drept 'un om politic mort'.


Criticat pentru stilul său autoritar şi mai ales pentru războiul dezastruos cu Rusia, Saakaşvili a reuşit, totuşi, în decurs de 10 ani, să eradicheze corupţia, să pună la punct infrastructura şi să relanseze economia acestei ţări, marcată după căderea URSS, în 1991, de un război civil şi de sărăcie.AGERPRES


a georgiei
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1324 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006241 (s)