News Flash:

Scandalul de SPIONAJ SUA - Germania: Convorbirile lui Merkel ar fi fost scoase de sub ascultare

28 Octombrie 2013
1458 Vizualizari | 0 Comentarii

NSA a oprit interceptarea convorbirilor cancelarului german Angela Merkel şi a altor oficiali după ce Casa Albă a aflat acest lucru dintr-un raport intern, scrie luni Wall Street Journal.

Preşedintele Barack Obama a luat cunoştinţă de această supraveghere electronică desfăşurată de Agenţia de Securitate Naţională americană din acest raport pe care l-a comandat la jumătatea anului, continuă cotidianul, care citează oficiali americani.

Potrivit acestui raport, NSA a ascultat conversaţiile telefonice a circa 35 de şefi de stat sau lideri mondiali. Casa Albă a pus capăt programului de interceptare a mai multor şefi de stat şi oficiali, între care Merkel, potrivit WSJ.

Duminică, NSA a dezminţit ferm dezvăluirile din presa germană potrivit cărora preşedintele Obama ştia din 2010 că Merkel este interceptată.

Bild am Sonntag, ediţia duminicală a cotidianului Bild, citează surse din cadrul serviciilor secrete americane potrivit cărora şeful NSA, Keith Alexander, l-a informat pe Barack Obama în legătură cu o operaţiune de interceptare a comunicaţiilor lui Merkel în 2010, fiind posibil ca operaţiunea în sine să fi început în 2002.

Intr-un comunicat al AFP, NSA a dezminţit aceste informaţii.

"Generalul Alexander nu a discutat cu preşedintele Obama în 2010 despre o presupusă operaţiune a serviciilor de informaţii care ar fi implicat-o pe cancelarul Merkel şi nu au discutat niciodată despre vreo operaţiune care să o implice. Informaţiile din presă care susţin contrariul nu sunt adevărate" a declarat Vanee Vine, o purtătoare de cuvant a agenţiei de informaţii.

Ediţia de duminică a Frankfurter Allgemeine a declarat, la randul său, fără a cita surse, că Obama a asigurat-o pe Merkel la telefon că nu este la curent cu interceptarea convorbirilor sale.

Potrivit Der Spiegel, preşedintele american i-ar fi spus că dacă ar fi ştiut i-ar fi pus capăt imediat.

MEDIAFAX


nsa street journal barack obama
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1833 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005703 (s)