News Flash:

Un alt protest!

Membrii sindicatelor aeroportuare, pichetează sediul Ministerului Finanţelor

27 Februarie 2024
128 Vizualizari | 0 Comentarii


Peste 150 de sindicaliști, membri ai sindicatelor aeroportuare, protestează în fața sediului Ministerului Finanțelor, solicitând exceptarea Companiei Naționale Aeroporturi București (CNAB) de la aplicarea anumitor măsuri de disciplină fiscală impuse prin Legea 296/2023 și Ordonanța de Urgență 115/2023.

Aceștia afișează pancarte cu mesaje precum: "Nu trataţi discriminatoriu!", "Noi nu mâncăm la preţurile de la cantina Parlamentului", "Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti este profitabilă! Nu faceţi economii pe spatele salariaţilor CNAB!", "Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti este profitabilă", "Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti se autofinanţează". În plus, alți protestatari afișează imagini cu un iaurt și un covrig, cu mențiunea că acestea costă 12,95 lei/zi.


"În virtutea respectării valorilor democratice esenţiale, militând pentru şanse şi oportunităţi egale, echitate socială şi respect reciproc, membrii Sindicatelor din Compania Aeroporturi Bucureşti protestează faţă de tratamentul discriminatoriu la care au fost supuşi, prin blocarea demersurilor de exceptare de la unele prevederi ale Legii nr. 296/2023. Memorandumul aprobat favorabil de către Ministerul Transporturilor este blocat la Ministerul Finanţelor, fiind în pericol de a nu fi avizat, în condiţiile în care rezultatele financiare obţinute de companie sunt de excepţie, nefiind susţinuţi de fonduri ale bugetului de stat şi asigurând atât finanţarea investiţiilor proprii, cât şi dividende la bugetul de stat", a afirmat, marţi, pentru Agerpres, preşedintele Sindicatului Companiei Aeroporturi Bucureşti (SCAB), Ştefan Mladin.


Conform liderului sindical, cererile protestatarilor vizează exceptarea companiei de la următoarele măsuri de disciplină fiscală: restricționarea investițiilor și achizițiilor (care sunt oricum finanțate din surse proprii), interzicerea angajărilor (în contextul în care dezvoltarea și volumul crescut de trafic necesită o forță de muncă suplimentară, iar formarea unui specialist în domeniu durează cel puțin 6 luni), reducerea valorii tichetelor de masă și a voucherelor de vacanță, care sunt suportate integral din veniturile obținute de CNAB, și renunțarea la interzicerea acordării de sporuri și bonusuri, care sunt finanțate, de fapt, din surse proprii, exclusiv pentru sectoarele operaționale.

Ei îl invită pe ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, să explice angajaților aeroporturilor "din ce motiv li se refuză demnitatea unui trai decent".

"Pe 27.02.2024, îl invităm alături de noi în stradă pe domnul ministru al Finanţelor să explice colegilor noştri care stau în platforma aeroportuară la temperaturi extreme, celor care deszăpezesc iarna pistele aeroportului în regim 24/24 şi nu îşi pot lua concedii de odihnă, celor care asigură întreţinerea infrastructurii aeroportuare, celor care asigură intervenţiile tehnico-operaţionale, celor care asigură operaţiunile speciale în platformă, colegilor care asigură asistenţa medicală a pasagerilor, personalului aeroportuar care intervine în acţiuni de salvare şi stingere a incendiilor, celor care asigură siguranţa şi securitatea aeroportuară, celor care care asigură dirijarea aeronavelor la sol, celor care verifică şi coordonează operaţiunile de terminal, celor care cooperează direct cu instituţiile internaţionale din domeniu - ICAO, ACI, IATA, EASA -, colegilor care asigură asistenţă şi servicii de protocol pasagerilor, colegilor din toate celelalte structuri operative ale aeroportului, colegilor care asigură implementarea cerinţelor din domeniul fiscal, juridic, managementul calităţii, managementul contractelor aeronautice şi/sau non-aeronautice şi tuturor celorlalţi colegi din cadrul CNAB fără de care operaţiunile de aviaţie civilă nu s-ar putea desfăşura în condiţii optime: din ce motiv li se refuză demnitatea unui trai decent, din ce motiv nivelul lor salarial net trebuie diminuat şi aliniat la salariile minime din economie, de ce li s-a tăiat indemnizaţia de hrană şi de ce nu ar trebui să beneficieze şi ei de vouchere de vacanţă (ca să contribuie la turismul românesc), de ce, după 40 de ani de muncă în aviaţie, cu ocazia pensionării nu mai pot beneficia de drepturile oferite de Contractul Colectiv de Muncă, de ce li se pot diminua/tăia drepturi negociate prin CCM, prin punerea în aplicare a Legii 296/2023/OUG nr. 115/2023, în condiţiile în care se aduce atingere prevederilor art. 41-Munca şi protecţia socială a muncii, alin. (5) din Constituţia României?! Sindicatul Aeroportuar Henri Coandă nu renunţă! Vom continua acţiunile sindicale împreună cu camarazii noştri afiliaţi la Confederaţia Sindicală Naţională Meridian şi cu celelalte federaţii şi sindicate din aviaţie", a avertizat SAHC.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1161 (s) | 43 queries | Mysql time :0.007499 (s)