News Flash:

Un nou pas către inovație

„MapSense – Navigating the World by Touch”, proiect unic în România, introdus la UVT

8 Decembrie 2023
96 Vizualizari | 0 Comentarii

"MapSense – Navigând prin Lume Prin Atingere" este un proiect unic în România, implementat de către Universitatea de Vest din Timișoara pentru a facilita accesul mai ușor al persoanelor nevăzătoare în spațiile principale.

Șapte hărți tactile, reprezentând machete de mari dimensiuni, au fost instalate în sediul principal al universității de pe strada Vasile Pârvan: la intrarea principală și în dreptul ieșirii din lift de la fiecare etaj.

Echipa dedicată proiectului, formată din studenți și profesori de la Facultatea de Sociologie și Psihologie, Departamentul de Geografie și cel de Informatică, a lucrat mai bine de un an la realizarea acestor machete. Marijus Musta, absolvent al UVT cu un doctorat în proiectare 3D în designul de automobile, s-a ocupat de modelarea 3D. Alina Satmari, coordonatoare a echipei și lector în cadrul Departamentului de Geografie, este expertă în hărți tactile. La ajustarea modelelor și la printarea 3D au contribuit Răzvan Ioan Iovescu, Thomas Lazăr Andrei și Daniel Claudiu Miron, studenți în anul 2 la specializarea Informatică din cadrul UVT, coordonați de Theodor Radu Grumeza, doctorand al Facultății de Matematică și Informatică. Toți aceștia fac parte din echipa de robotică Smart::Bits, care a dezvoltat în ultimii ani mai multe echipamente inovative destinate persoanelor cu nevoi speciale. Oana Tudor, elevă la Liceul Carmen Sylva din Timișoara, Constantin Cristache, profesor la Liceul Teoretic Special Iris din Timișoara, Iasmina David, masterandă în cadrul Facultății de Sociologie și Psihologie, și Simona Smultea, membră a Asociației Ceva De Spus, au jucat un rol important oferind suport valoros în etapele de testare ale machetelor.

Hărțile sunt realizate din plastic prin tehnica 3D și au ca scop oferirea unei reprezentări la scară redusă a structurii fiecărui etaj al clădirii. Aceste modele tactile asistă persoanele nevăzătoare în înțelegerea spațiului și în orientarea lor în interiorul unei clădiri complexe.

„UVT a devenit de mai mult timp un spațiu al educației cu accent pe incluziune. A fost remarcat la nivel național procesul de accesibilizare prin etichetarea cu Alfabetul Braille a accesului la spațiile de cursuri. Acum, prin proiectul MapSense, dezvoltăm această abordare și completăm suportul de orientare destinat nevăzătorilor, instalând aceste hărți tactile. Remarc o caracteristică esențială a echipei de proiect, respectiv interdisciplinaritatea și eterogenitatea participanților, de la elevi la doctoranzi, din toate categoriile de specializări necesare. Întreaga echipă merită felicitată pentru ideile bune generate și mai ales pentru implementare”, a transmis rectorul UVT, Marilena Pirtea.

Echipa de proiect a încheiat o colaborare cu Artmatch SRL, care a furnizat o parte din suportul logistic necesar.

„Ce ne-a adunat împreună? Preocuparea pentru a crea un mediu incluziv în instituția în care activam. Consider că tocmai această colaborare interdisciplinară poate reprezenta calea spre inovație în UVT. Preocuparea pentru accesibilizare în învățământul superior reprezintă o misiune asumată de UVT. Dorim să oferim tuturor categoriilor de studenți oportunitatea de a studia într-un mediu suportiv, potrivit nevoilor lor specifice. Diversitatea și egalitatea de șanse sunt elemente obligatorii pentru orice instituție de învățământ superior”, a afirmat Theofild Lazar, prodecanul Facultății de Sociologie și Psihologie, coordonatorul proiectului.

„S-a pornit de la planul real al etajelor și s-au aplicat principiile cartografiei tactile, care trebuie să reducă numărul de elemente, să generalizeze, e un fel de economie tactilă pe principiul less is more. Simțul tactil are o rezoluție diferită de cel vizual și am învățat cum să ținem cont de asta în acești ultimi ani, în care ne-am specializat în realizarea de materiale cartografice pentru persoanele cu dizabilități de vedere. Plansele au fost testate pe parcurs de nevăzători și îmbunătățite la sugestiile lor”, a precizat Alina Satmari, lector la Geografie.

Pe viitor, Universitatea de Vest din Timișoara își propune să facă accesibile toate spațiile de învățare, procesele de predare-învățare, evaluarea și admiterea.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1326 (s) | 43 queries | Mysql time :0.007086 (s)