News Flash:

Real fenomen teatral

La Teatrul Național din Timișoara a avut loc premiera spectacolului EXOD

27 Iunie 2023
273 Vizualizari | 0 Comentarii


Proiectul elaborat și construit de Teatrul Național din Timișoara pentru anul în care orașul a fost desemnat Capitală Europeană a Culturii se definește ca un teatru de atitudine, o voce a tuturor, indiferent de categoriile sociale impuse de societate. În acest context, joi seară, Teatrul Național a marcat un moment istoric pentru Timișoara - Capitala Europeană a Culturii - prin premiera spectacolului EXOD, bazat pe textul lui Marius Ivaškevičius și realizat de fenomenalul regizor Oskaras Koršunovas.

Seara de joi a însemnat o sală plină de spectatori, o epopee contemporană, o relatare brutală și emoționantă a unei realități cu care ne confruntăm zi de zi și care defineste istoria acestui început de secol. Timp de 4 ore, fiecare moment, cuvânt și gest au fost pe deplin justificate și asumate de cei peste 30 de artiști de pe scenă, iar nimeni nu a părăsit Sala Mare a Teatrului Național. EXOD este un spectacol care nu poate fi încadrat în etichete, ci este o experiență teatrală captivantă, care absorbă spectatorul și nu îi oferă niciun moment de răgaz pentru a se desprinde de emoția acțiunii. Este un spectacol destinat celor curioși, celor care învață o viață, un fenomen artistic electrizant, care face un apel la conștiință și care este împărtășit de sute de privitori, aflați la rândul lor în calitate de participanți și martori ai acestor destine care, intercalate, construiesc o categorie socială extrem de afectată, extrem de prezentă în populația României: cei care părăsesc țara pentru a munci în străinătate. EXOD este vocea care vorbește în numele milioanelor de oameni dezrădăcinați, ale căror trecuturi nu mai există, nevoiți să se recompună în culturi străine, care nu le aparțin și care îi acceptă cu dificultate sau chiar nu îi acceptă deloc, mereu în așteptarea unei zile de mâine care să le ofere șansa de a se întoarce acasă.


„EXOD înseamnă o experiență extraordinară, minunată. Textul lui Ivaškevičius a fost rescris la Timișoara în urma unei analize sociale și prin contribuția echipei, alături de dramaturg și de regizor, ceea ce implică întoarcerea spectatorului spre noi, completând astfel polifonia europeană în noul concept social. Oskaras Koršunovas este un regizor briliant, cu o inteligență și un talent greu de egalat, iar spectacolul acesta este un fenomen artistic cu care România se poate mândri.
EXOD vorbește în primul rând despre umanitate, analizează acest principiu al umanității care unește oamenii prin diferențele dintre ei, fie ele sociale sau etice. Diferențele creează întregul, ne creează ca societate, cel puțin la fel de mult pe cât o face numitorul comun. EXOD este un strigăt pentru dreptul la viață, pentru dreptul la demnitate. Așteptăm cu bucurie reîntâlnirea publicului cu acest spectacol, la începutul stagiunii viitoare” a afirmat Ada Hausvater, managerul Teatrului Național.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1208 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005221 (s)