News Flash:

Urmează luarea de măsuri drastice

La STP Timișoara vor avea loc concedieri și tăierea bonurilor de masă din noiembrie

21 Noiembrie 2023
74 Vizualizari | 0 Comentarii

La Societatea de Transport Public Timișoara sunt planificate o serie de măsuri drastice, printre care concedierea a 30 de persoane, iar întregul personal nu va mai primi bonuri de masă începând din luna noiembrie. Ruben Lațcău, viceprimarul Timișoarei, a făcut această anunțare luni, explicând că această decizie este determinată de prevederile Legii 296 și ale Ordonanței 90, care au ca scop aprobarea unor măsuri de reducere a cheltuielilor bugetare.


„Una dintre principalele prevederi ale acestei ordonanțe este ca pentru societățile care au înregistrat pierderi financiare, iar STPT-ul a avut pierderi de un milion de lei, mai multe drepturi salariale sunt interzise, inclusiv tichetele de masă. Aici vorbim de un cost de aproximativ 700 lei pe lună. Practic, aceste tichete o să fie eliminate. Pe lângă aceste tichete de masă, se elimină orice fel de bonificații, inclusiv ajutoare pentru înmormântare, de exemplu, sau ajutoare care sunt doar pentru personal cu boli cronice sau boli foarte grave”, a afirmat Ruben Lațcău.


De asemenea, viceprimarul Timișoarei a explicat că a fost impusă o limitare a salariului maxim pe care un angajat îl poate primi. Această măsură ar putea afecta programul de circulație al unor mijloace de transport în comun, deoarece unii șoferi și vatmani făceau ore suplimentare pentru a-și suplimenta veniturile și pentru a asigura desfășurarea curselor programate.

„În cazul STPT-ul, nu poate fi depășit un salariu net de aproximativ 7.484 lei. Adesea, din cauza lipsei de șoferi, prin ore suplimentare, erau situații în care această limită era depășită. Introducerea acestei prevederi cu siguranță îi va constrânge pe șoferi să nu mai facă ore suplimentare dincolo de ceea ce poate fi plătit în baza acestei legi. Și din asta va avea un impact indirect și rapid în numărul de șoferi pe care-i avem disponibili în orice moment în sistemul de transport în comun”, a subliniat Ruben Lațcău.

Viceprimarul Timișoarei a dus în discuție, de asemenea, și noua organigramă propusă la STPT, conform căreia 30 de persoane urmează să fie concediate, în cazul în care va fi aprobată în cadrul Consiliului Local.

„Noua organigramă a fost aprobată la nivel de draft de către Consiliul de Administrație al STPT, a fost trimisă către primărie și este acum în analiză ca să vedem exact cum se corelează cu Legea 296 și dacă toate prevederile legii se respectă. Vom avea un număr de 200 de posturi care vor fi desființate. Aici vorbim de posturi vacante. În acest moment, STPT-ul are 1.080 de angajați propriu-zis, se vor desființa posturi care nu sunt ocupate. Vom avea și o reducere de personal de aproximativ 30 de persoane, aici mă refer în special la persoane care ocupă posturi de conducere: șefi de birou, șefi de compartimente, șefi de secții. Cu siguranță, și salariul de director va fi scăzut în urma acestei ordonanțe”, a afirmat Ruben Lațcău.


Viceprimarul Timișoarei a anunțat că, în prezent, în colaborare cu sindicatele, se lucrează la un memorandum care va fi trimis cât mai curând către Ministerul Finanțelor.

„Vom cere să se aplice și în cazul STPT aceeași excepție ca la CFR. Avem dialoguri cu Asociația Transportatorilor, cu companiile mari de transport public din țară și toată lumea se confruntă cu aceleași probleme în urma acestei ordonanțe și a acestei legi. Este clar că este o măsură abuzivă și stupidă luată de guvernul Ciolacu, pentru că în final acești bani care sunt folosiți ca să plătim salarii la STPT sunt bani care vin în întregime din bugetul timișorenilor. Niciun leu care vine de la stat nu este dat către STPȘT. Aceste tăieri nu au altă consecință decât că vulnerabilizează și mai mult sistemul de transport public din România, dar și din Timișoara”, a precizat Ruben Lațcău.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2023 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1167 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006908 (s)