News Flash:

Veste proastă pentru pacienți

De la 1 februarie 2024 consultațiile la medicul de familie vor fi taxate

25 Ianuarie 2024
147 Vizualizari | 0 Comentarii

ConsultaÈ›iile la medicul de familie vor deveni taxate, o decizie luată în urma protestelor medicilor de familie. Începând cu 1 februarie 2024, pacienÈ›ii vor fi nevoiÈ›i să plătească pentru serviciile de consultanță medicală primară. Această hotărâre drastică a fost generată de tensiunile dintre medicii de familie, specialiÈ™tii din ambulatorii È™i Casa NaÈ›ională de Asigurări de Sănătate (CNAS).

Sistemul de sănătate din România se confruntă cu dificultăți financiare, iar medicii sunt nemulÈ›umiÈ›i de tarifele decontate de CNAS, care în prezent se situează la 30 de lei pentru o consultaÈ›ie, cu o previzionare de reducere sub 20 de lei, în contextul crizei economice. Protestele medicilor È™i plângerile repetate au dus la această schimbare radicală.

Impactul direct va fi resimÈ›it de către pacienÈ›i, care vor trebui să suporte costurile fiecărei consultaÈ›ii. Estimările indică un preÈ› de cel puÈ›in 40 de lei pentru o consultaÈ›ie la medicul de familie, în timp ce o vizită la un specialist din ambulatoriu ar putea ajunge la 50 de lei sau chiar mai mult.

Medicii de familie È™i specialiÈ™tii din ambulatorii au exprimat nemulÈ›umirea față de tarifele actuale È™i refuză să semneze acte adiÈ›ionale cu CNAS. Ei cer majorarea tarifelor È™i amenință cu introducerea plăților directe de la pacienÈ›i. Există discuÈ›ii cu privire la posibile suplimente financiare pentru medici din partea Guvernului, în urma unei rectificări bugetare sau a unui memorandum. Cu toate acestea, aceste măsuri ar putea întârzia, menÈ›inând tarifele la nivelul actual pentru o perioadă semnificativă.

Această schimbare reprezintă o povară financiară adăugată pentru cetățenii români, care se confruntă acum cu cheltuieli suplimentare pentru serviciile medicale de bază. PacienÈ›ii exprimă îngrijorare È™i frustrare în legătură cu aceste modificări, temându-se de posibilitatea unui acces redus la serviciile medicale esenÈ›iale È™i de impactul negativ asupra sănătății publice pe termen lung.

Medicii de familie È™i specialiÈ™tii din ambulatorii au programat întâlniri cu CNAS È™i Guvernul pentru a discuta posibile soluÈ›ii È™i pentru a preveni o destabilizare gravă a sistemului de sănătate. Se analizează diverse scenarii, inclusiv majorarea tarifelor sau acordarea de subvenÈ›ii guvernamentale.


 

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1181 (s) | 32 queries | Mysql time :0.006798 (s)