News Flash:

Eveniment cultural deosebit Muzeului Național de Artă Timișoara

La sfârșitul săptămânii trecute a avut loc expoziția „Banater Deutsche Maler/Pictori germani din Banat”

5 Iunie 2023
264 Vizualizari | 0 Comentarii


În acest weekend, a avut loc vernisajul expoziției intitulate "Banater Deutsche Maler/Pictori germani din Banat" în Sala Barocă a Muzeului Național de Artă Timișoara.

Expoziția este organizată cu sprijinul Forumului Democrat al Germanilor din Banat, în cadrul celei de-a 16-a ediții a Zilelor Culturale ale Germanilor din Banat, având ca motto: "Împreună în Capitala Europeană a Culturii".

Germanii, cunoscuți în regiune sub numele de șvabi, au adus în această zonă aflată în vecinătatea imperiului, o bogată moștenire culturală din Europa Centrală, odată cu relocarea lor în perioada habsburgică. Astfel, au contribuit la conturarea amestecului cultural caracteristic regiunii, alături de români, unguri, sârbi și evrei.

Printre artiștii care semnează lucrările incluse în această expoziție se numără Franz Ferch, Emil Lenhardt, Adolf Humborg, Anselm Wagner, Oskar Szuhanek, Tiberiu Bottlik, Karoly Brocky, Johann Wälder și Ștefan Jäger.

Lucrările de artă, provenind din colecțiile patrimoniului muzeal, prezintă evoluția antropocentrismului în arta bănățeană, începând cu portretele realizate în secolele al XVIII-lea și al XIX-lea de către artiști care au fost influențați de curentul academic promovat de Academia de Arte de la Viena, până la lucrările realizate în mijlocul secolului trecut, care reflectă propaganda epocii respective. Printre acestea, se remarcă acuarelele și desenele rafinate create de Ștefan Jäger, supranumit și "pictorul șvabilor", care surprind obiceiurile și îmbrăcămintea germanilor din spațiul rural bănățean. De asemenea, autoportretele realizate de acești artiști oglindesc o imagine sinceră a creatorilor operelor de artă, evidențiind prezența lor pe scena culturală a regiunii.

Expoziția este deschisă publicului în Galeria L până la data de 20 iulie 2023 și poate fi vizitată de miercuri până duminică, în intervalul orar 13:00-21:00.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1144 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006271 (s)