News Flash:

Încă o premieră în orașul de pe Bega

Vineri, 9 iunie, se deschid porțile Muzeului Apei din Timișoara

5 Iunie 2023
243 Vizualizari | 0 Comentarii


 Încă o premieră în Timișoara! În curând, se va inaugura Muzeul Apei, un proiect evaluat la aproximativ 8 milioane de lei. Porțile acestui muzeu neconvențional vor fi deschise vineri, pe data de 9 iunie.

„Muzeul Apei valorifică patrimoniul industrial Secession (1914) al primei uzine de apă din Timișoara, restabilind conexiunea dintre oameni și locuri emblematice pentru evoluția orașului. Fosta Uzină de Apă Urseni a fost readusă la viață de compania Aquatim, printr-o lucrare amplă de intervenție și reabilitare. Fundația Aquatim, al cărei unic membru fondator este Aquatim SA, continuă acum acest demers, prin proiectul Muzeul Apei – racord la rețeaua culturală a Timișoarei, parte a Programului cultural național Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 202, finanțat prin programul Grow Timișoara 2023, derulat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii”, a declarat Aquatim.

În următoarele luni, Muzeul Apei va suferi o transformare. Dintr-un un obiectiv reabilitat de patrimoniu va deveni un loc plin de viață, care își va împărtăși vizitatorilor povestea apei din oraș și, în același timp, va fi un spațiu deschis artiștilor și comunității, oferind un loc alternativ pentru diverse activități și evenimente, de la ateliere pentru copii până la expoziții, concerte sau spectacole de artă new media.

Uzina de Apă de la Urseni reprezintă prima uzină de apă a Timișoarei și este considerată un monument de arhitectură industrială, aflându-se în prezent în stare de conservare. Construită între anii 1911 și 1912 în stil secession, uzina a fost proiectată de primul arhitect șef al Timișoarei, Székely László. Aceasta a fost pusă în funcțiune în anul 1914 și a fost parte a proiectului lui Stan Vidrighin pentru alimentarea cu apă și canalizarea orașului Timișoara. Uzina a furnizat apă potabilă orașului până în anul 1991.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1150 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006212 (s)