News Flash:

O nouă schimbare pentru români

La 1 iulie 2024, în România intră în vigoare salariul minim european

3 Aprilie 2024
173 Vizualizari | 0 Comentarii


Salariul minim european devine obligatoriu pentru toate țările membre ale Uniunii Europene și ar trebui să intre în vigoare cel mai târziu pe 15 noiembrie.

În România, intrarea în vigoare a salariului minim european este programată pentru 1 iulie. La acea dată, acesta va crește de la 3300 lei brut la 3700 lei brut. Astfel, va fi atins obiectivul european conform căruia angajații cu venituri mai modeste trebuie să primească cel puțin jumătate din salariul mediu pe economie. Venitul salarial mediu, luat în calcul la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2024, este de 7.567 lei.

Ministerul Muncii lucrează la elaborarea unei propuneri de reglementare pentru transpunerea Directivei europene privind salariile minime adecvate în Uniunea Europeană în legislația națională. Odată ce directiva este transpusă, firmele și angajații plătiți cu salariul minim pe economie vor ști care sunt majorările care trebuie aplicate.

UE a recomandat două formule de calcul pentru a alinia venitul minim european, iar România va avea trei variante în aplicarea noilor măsuri legislative.

Varianta 1: Venitul minim european ar fi determinat în funcție de coșul de consum zilnic pentru un trai decent. Astfel, venitul net minim garantat în România ar trebui să fie mai mare cu cel puțin 800 lei net.

Varianta 2: Venitul minim garantat în România ar trebui să fie calculat ca echivalentul a 50% din câștigul mediu brut pe economie, ceea ce ar duce la o majorare suplimentară de aproximativ 500 lei net.

Varianta 3: Propusă de Institutul Național de Statistică, această variantă presupune ajustarea salariului minim brut în funcție de rata inflației. Astfel, la o inflație de 7%, salariul minim ar crește cu minim 200 de lei în acest an.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1199 (s) | 43 queries | Mysql time :0.007716 (s)