News Flash:

Inevitabilul se produce la anul

Românii vor plăti taxe și impozite mai mari pe proprietăți începând din 2025

28 Martie 2024
142 Vizualizari | 0 Comentarii

Anul 2025 poate părea departe acum, când abia am intrat în 2024, dar atât contribuabilii persoane fizice, cât și cei juridici trebuie să fie conștienți că în doar 9 luni vor avea parte de noi creșteri de impozite, de data aceasta pe segmentul taxelor locale pe proprietate.

Aceste creșteri sunt rezultatul unor prevederi care modifică fundamental modul de calcul al acestor taxe, stabilite prin Ordonanța de Urgență nr. 16/2022, inițial programată să intre în vigoare începând cu 1 ianuarie 2023. Cu toate acestea, autoritățile au decis ulterior să amâne aplicarea acestora până la data de 1 ianuarie 2025.

Anul curent a adus deja majorări ale altor taxe și modificări legislative care cresc povara fiscală în 2024, astfel că amânarea aplicării noilor reguli de calcul a taxelor locale a fost primită cu bunăvoință.


„Este important de ştiut însă că, în urma aplicării noilor reglementări, de anul viitor, creşterea taxelor şi impozitelor pe proprietăţi (imobile şi terenuri), colectate şi utilizate de autorităţile locale, este inevitabilă", se precizează într-un material semnat de Alex Milcev, liderul departamentului de Asistenţă fiscală şi juridică, EY România, scrie Agerpres.

În viziunea sa, primul factor care a influențat deciziile de modificare a modului de calcul al acestor taxe este strâns legat de contextul intern, național, în care ne confruntăm cu situația în care bugetele locale nu adună suficiente venituri din taxe și impozite pentru a acoperi cheltuielile locale, lăsând astfel puțin spațiu pentru investiții.

„Ce va însemna acest lucru pentru fiecare dintre noi? Dacă vorbim despre persoane fizice, să ne aducem aminte că România e pe locul 1 din UE la procentul de populaţie proprietară de imobile - peste 90% dintre români stau într-o locuinţă proprietate proprie.

Toate aceste persoane vor avea un cost sporit în mod semnificativ faţă de cel actual, începând din 2025, care va reflecta şi va fi mai aproape de valoarea adevărată a proprietăţii, iar acest aspect ar putea să producă consecinţe pe termen lung. Dacă ar fi să dăm un singur exemplu, previzibil, este migrarea înspre zone mai ieftine a celor care nu îşi vor permite aceste taxe mai mari pentru proprietăţile lor”, spune reprezentantul EY România.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1197 (s) | 43 queries | Mysql time :0.007243 (s)