News Flash:

Veste proastă pentru cei cu proprietăți!

Impozitul pe proprietate se va majora considerabil începând cu anul 2025

8 Martie 2024
122 Vizualizari | 0 Comentarii


Potrivit analiștilor economici, cei mai afectați români de majorarea impozitelor sunt cei care dețin proprietăți în marile orașe din țară. Legea urmează să intre în vigoare începând cu anul 2025.

Impozitul pe proprietate se va majora semnificativ începând cu anul 2025. Astfel, românii care dețin locuințe în numele lor vor plăti chiar și de trei ori mai mult decât în prezent. Calculul impozitului se va face în funcție de suprafața locuinței și va reprezenta minimum 0,1% din valoarea clădirii rezidențiale.

Pentru a asigura un calcul corect al noilor impozite, Ministerul Finanțelor va implementa un software cu fonduri europene, conform informațiilor furnizate de observatornews.ro.

Conform normelor care vor fi aplicate în 2025, se vor înregistra creșteri ale taxelor pentru clădirile rezidențiale, terenurile și mașinile sub 12 tone, au declarat comișii citați de sursa menționată. Aceștia au efectuat și un calcul estimativ pentru a oferi românilor o perspectivă mai clară asupra sumelor pe care le vor plăti pentru imobilele deținute.

Majorarea impozitelor pe proprietate este considerată o metodă de a crește veniturile la bugetul de stat, spun unii analiști financiari, deși în plan politic ar putea exista pierderi în ceea ce privește susținerea electorală.

„Într-un an electoral nu se doreste cresterea acestor impozite pe proprietate. Sunt cele mai detestate de catre contribuabili la nivel european", a declarat Dan Schwartz, expert fiscal, pentru sursa citată.


Această măsură va aduce un influx de fonduri în bugetele locale. Anul trecut, administrațiile locale au înregistrat venituri în valoare de 130 de miliarde de lei, din care doar 8 miliarde provin din impozitele pe proprietăți.


„Primăriile au nevoie de bani care de aer, în condițiile în care peste 80% dintre ele au bugete de salarii mai mari decât încasările din taxe si impozite.

Creșterea taxelor cu rata inflației, 13,8%, vine ca o mană cerească în condițiile în care primarii se vor angrena anul viitor și într-o serie de proiecte electorale”, a declarat Adrian Negrescu, analist economic, conform sursei amintite.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1862 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006473 (s)