News Flash:

Veste bună pentru cei cu datorii la bancă!

Firmele de recuperare creanțe nu îi vor mai putea hărțui pe cei care nu pot să-și plătească ratele la timp

1 Martie 2024
126 Vizualizari | 0 Comentarii


Românii care întâmpină dificultăți în plata ratelor la timp nu vor mai putea fi hărțuiți de către firmele de recuperare care achiziționează creditele cu restanțe și aplică dobânzi exorbitante.

Guvernul a adoptat o ordonanță de urgență pentru a reglementa relația dintre aceste firme, care cumpără creanțe de la bănci, și debitorii. Astfel, reprezentanții instituțiilor financiare nebancare nu vor mai avea voie să recurgă la executarea silită a debitorilor și la practici precum hărțuirea, fapt ce reprezintă un pas important pentru protecția consumatorilor.

Administratorii de credite achiziționate de la bănci sau alte entități, cunoscuți sub denumirea de firme de recuperare, vor avea acum obligații mai stricte în relația cu debitorii. În plus, pentru prima dată, aceștia vor trebui să obțină autorizația de la Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului, conform unei directive europene implementate de România cu întârziere.

Conform datelor BNR, rata creditelor neperformante, adică cele cu întârzieri de peste 90 de zile, se apropia de 3% în sistemul bancar anul trecut. Numărul debitorilor cu restanțe era de peste 234.000 în cazul băncilor și aproximativ 30.000 în cazul instituțiilor financiare nebancare.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1176 (s) | 43 queries | Mysql time :0.007315 (s)