News Flash:

Soluție de şoc în Argentina

Guvernul condus de noul preşedinte argentinian, Javier Milei, anunță un program dur de austeritate

13 Decembrie 2023
133 Vizualizari | 0 Comentarii

Guvernul condus de noul președinte ultraliberal, Javier Milei, a anunțat un program dur de austeritate, având ca obiectiv stabilizarea economiei puternic afectate de îndatorare și inflație persistentă, conform informațiilor furnizate de agenția AFP.

Pachetul de măsuri de șoc anunțat de ministrul economiei, Luis Caputo, include în primul rând devalorizarea cu peste 50% a monedei naționale, peso, renunțarea la proiectele de infrastructură, diminuarea subvențiilor pentru transport și energie, precum și o reducere semnificativă a numărului de ministere.

Kristalina Georgieva, directorul Fondului Monetar Internațional, principalul creditor al Argentinei în urma împrumutului de 44 de miliarde de dolari acordat în 2018, a caracterizat măsurile de austeritate drept un "pas important către restabilirea stabilității" în Argentina.

Începând de miercuri, peso va fi schimbat la un curs de 800 pentru un dolar, o devalorizare care va afecta puternic și imediat puterea de cumpărare a argentinienilor, dintre care deja 40% se află sub pragul sărăciei.

„Această devalorizare este mult mai mare decât se aşteptau majoritatea oamenilor, la 800 pentru un dolar, adică dublul cursului oficial, ceea ce va avea repercusiuni semnificative asupra inflaţiei”, este de părere Nicolas Saldrias, analist la Economist Intelligence Unit.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1253 (s) | 32 queries | Mysql time :0.006079 (s)