News Flash:

Guvernul amorseaza o adevarata bomba politica: adopta controversatele legi ale Justitiei, iar scandalul se anunta de proportii

24 August 2022
255 Vizualizari | 0 Comentarii
legile justi iei Guvern

Guvernul urmeaza sa aprobe, in sedinta de miercuri, proiectele de lege ale Justitiei, respectiv proiectul de lege privind statutul judecatorilor si procurorilor, proiectul de lege privind organizarea judiciara si proiectul de lege privind Consiliul Superior al Magistraturii.

Ministerul Justitiei a subliniat saptamana trecuta ca din nicio prevedere a proiectelor de modificare a legilor Justitiei nu reiese ca "se ignora" caracterul obligatoriu al deciziilor Curtii Constitutionale a Romaniei, informeaza Agerpres. 

Ministerul a transmis un comunicat de presa in care a facut o serie de precizari dupa ce in spatiul public au fost lansate acuzatii in sensul ca proiectele ar fi 'retrograde' si ar fi incalcata sau chiar 'vanduta' suveranitatea nationala in conditiile eliminarii din proiectul legii privind statutul judecatorilor si procurorilor a posibilitatii sanctionarii disciplinare a judecatorului pentru nerespectarea deciziilor CCR, in favoarea aplicarii unei dispozitii obligatorii a dreptului Uniunii Europene.

Consiliul Superior al Magistraturii a avizat favorabil, cu 13 voturi "pentru" si sase "impotriva", proiectul legii privind statutul judecatorilor si procurorilor (294 articole), proiectul legii privind organizarea judiciara (159 articole) si proiectul legii privind Consiliul Superior al Magistraturii (96 articole), a reamintit MJ.

"Din nicio prevedere a celor trei proiecte nu reiese faptul ca se ignora caracterul obligatoriu al deciziilor CCR, nicio prevedere a legii nu stipuleaza caracterul facultativ al acestora. Prevederile art. 147 alin. (4) din Constitutie raman neatinse. Proiectele nu reglementeaza raporturile dintre Constitutia Romaniei si Tratatele Europene, ci au cu totul si cu totul alt scop si continut normativ", a precizat sursa citata.

In sedinta de Guvern, va fi aprobat si un proiect de lege privind stabilirea cadrului organizatoric in scopul operationalizarii la nivel national a sistemului centralizat pentru determinarea statelor membre care detin informatii privind condamnarile resortisantilor tarilor terte si ale apatrizilor, precum si pentru modificarea si completarea Legii nr. 290/2004 privind cazierul judiciar.

Executivul va decide, printr-o ordonanta, modificarea anexei la OG nr. 8/2022 privind interoperabilitatea sistemelor de tarifare rutiera electronica si facilitarea schimbului transfrontalier de informatii cu privire la neplata tarifelor rutiere, astfel incat datele cuprinse in aceasta anexa sa fie in concordanta cu noile modificari aduse prin Directiva (UE) 2022/362 asupra Directivei (UE) 2019/520.

Printr-o alta ordonanta, Guvernul urmeaza sa stabileasca unele masuri privind finalizarea lucrarilor de interventie pentru cresterea performantei energetice la blocurile de locuinte din cadrul Programului national multianual privind cresterea performantei energetice a blocurilor de locuinte cu finantare in perioada 2019 - 2021.

Pe agenda sedintei figureaza si un proiect de ordonanta pentru modificarea si completarea Legii nr.119/1996 cu privire la actele de stare civila. Modificarile avute in vedere vizeaza, intre altele, crearea cadrului legal necesar operationalizarii sistemului informatic de gestiune a activitatii de stare civila (S.I.I.E.A.S.C.), cu impact asupra solutionarii cu celeritate a cererilor cetatenilor romani si straini ale caror acte si fapte de stare civila sunt inregistrate in Romania.

Va fi aprobat si un proiect de ordonanta privind reglementarea unor masuri financiare prin instituirea schemei de ajutor de minimis in vederea tranzitiei catre economia circulara.

Guvernul va aproba, printr-o hotarare, Acordul intre Guvernul Romaniei si Guvernul Republicii Turcia pentru finantarea unor proiecte in anumite domenii, semnat la Istanbul, la 31 martie 2022.

Tot prin hotarare, Executivul va acorda ajutoare exceptionale producatorilor agricoli, crescatori de animale din sectoarele suin si avicol.

Printr-o alta hotarare, se va aproba repartizarea la bugetul de stat, pentru exercitiul financiar al anului 2021, sub forma de dividende, a unei cote de 50% din profitul contabil al Societatii CUPRU MIN S.A. Abrud ramas dupa deducerea impozitului pe profit.

Un alt proiect de hotarare vizeaza desemnarea administratorului sistemului de garantie-returnare pentru ambalaje primare nereutilizabile.

Guvernul va aproba, printr-un memorandum, semnarea conventiei intre Romania si Principatul Liechtenstein pentru eliminarea dublei impuneri cu privire la impozitele pe venit si pe capital si prevenirea evaziunii fiscale si a evitarii platii impozitelor si a protocolului anexa la conventie.

Printr-un alt memorandum, Executivul va aproba incetarea valabilitatii/denuntarea unor documente de cooperare pe relatia cu Federatia Rusa si Republica Belarus.
 

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1236 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006144 (s)