News Flash:

Alina Mungiu Pippidi le recomanda ucrainenilor sa invete din 'Razboi si pace': Doar cultura ne poate salva de manipulare

23 August 2022
464 Vizualizari | 0 Comentarii
Alina Mungiu Pippidi


Politologul Alina Mungiu - Pippidi atentioneaza ca uncrainenii ar avea multe lectii de invatat din opera Razboi si pace, interzisa in scolile din Ucraina. Mungiu spune ca numai cultura si intelegerea trecutului pot ajuta oamenii sa aiba o perspectiva impartiala asupra lucrurilor.

"Bine ati venit in marea literatura, aceea in care orice razboi si orice pace devin interschimbabile, unde fictiunea de mare clasa descinde la un nivel mai profund decat realitatea. Desi intre Putin kaghebistul si Napoleon, autorul Constitutiei de la Malmaison, care a creat Elvetia, statul cel mai de succes din Europa (ocupand-o de vreo trei ori), nu pare la nivel superficial sa fie vreo asemanare, in acest context e mai greu de gasit vreo deosebire. 2022 nu e primul an cand toata Europa se simte amenintata si obligata sa se uneasca contra unui stat devenit prea puternic si care cere o ordine europeana speciala, care sa-l acomodeze pe el si viziunea sa despre ordinea continentala. A citi despre precedentele dati poate fi, de aceea, de ajutor.

Cultura serveste ca sa punem lucrurile in perspectiva, e acel fundal pe care educatia ar trebui sa-l dea ca fiecare situatie sau obiect particular pe care il intalneste un adult sa poata fi raportat la o categorie universala. Nu exista nici o solutie sa se apere cineva de fake news, ba chiar ajungi, cum a fost sub pandemie sau sub razboiul de azi sa traiesti intr-o lume complet fabricata pentru tine sa si sa crezi ca aceea e lumea, cum credeau soarecii albi pe care faceam eu experimente in facultate si pe care ii tineam intr-o cutie de pantofi. Educatia, si numai educatia de calitate poate da oamenilor discernamantul de a intelege ce se intampla pe lume, acum cand informatia a ajuns la indemana tuturor, dar nu si cultura. Dimpotriva, state intregi, de la americani la noi tind sa piarda lupta cu educatia si sa produca absolventi care pot crede ca de la vaccin iti poate creste coada, de la tehnologia 5G poti face COVID si esti moral obligat sa il impusti pe doctorul din satul tau daca face cuiva un avort", scrie Mungiu Pippidi pe Romania Curata.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1227 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006536 (s)