News Flash:

Fritz explica de ce mareste impozitele la Timisoara: Daca vrem servicii de calitate, sa ne asiguram ca avem si venituri

26 August 2021
378 Vizualizari | 0 Comentarii
Dominic Fritz

Sub 1% din timisoreni vor plati impozite mai mari de anul viitor, pentru ca primaria mareste de trei ori impozitele pe cladirile nerezidentiale. Primarul Dominic Fritz spune ca este vorba despre un numar foarte-foarte mic de persoane si ca este nevoie de triplarea impozitului pentru a inchide o portita folosita de dezvoltatorii imobiliari.
 
 
Municipalitatea vrea sa majoreze „sanatos” impozitele pentru persoanele fizice care detin cladiri nerezidentiale, care vor ajunga sa plateasca la fel ca persoanele juridice, de trei ori mai mult fata de cat plateau pana acum. Se mareste si impozitul pe cladirile rezidentiale, adica pe locuinte, cu 20%, iar firmele care isi platesc impozitul integral pana la 31 martie nu vor mai beneficia de bonificatia de 10%. Propunerea administratiei Fritz trebuie sa treaca de votul consiliului local, dar si de o dezbatere publica, dezbatere care nu a fost anuntata inca de primarie.

Edilul-sef a explicat recent ca in jur de 3.500 de timisoreni vor fi afectati de marirea impozitelor pe cladirile nerezidentiale, iar „daca vrem servicii de calitate, trebuie sa ne asiguram ca avem si venituri”.

„Intentia acestui proiect a fost una simpla, sa inchidem o portita care a fost folosita de anumiti dezvoltatori imobiliari in Timisoara. Aceasta portita a facut o diferenta pentru cladiri nerezidentiale. Daca esti persoana fizica plateai mult mai putin decat daca esti persoana juridica. Ceea ce inseamna ca unele firme au inceput sa treaca unele cladiri pe persoana fizica si sa plateasca mai putin impozit, desi cladirea respectiva era tot aceeasi. Vorbim aici despre un numar foarte-foarte mic de persoane, sub 1% din populatie, cam 3.500 de persoane detin cladiri nerezidentiale pentru care acum nivelul taxelor o sa fie acelasi ca pentru persoane juridice. Tocmai ca sa nu mai avem aceasta portita prin care poti sa-ti reduci artificial impozitele”, a declarat Dominic Fritz.

Edilul mai explica si faptul ca Timisoara se dezvolta foarte repede si ca valoarea impozitelor se adapteaza acum la nivelul altor orase, cum ar fi Cluj, Bucuresti sau Brasov.

„Asteptarile oamenilor se dezvolta, asteptarile fata de calitatea serviciilor publice, transport in comun, curatenie si asa mai departe, pretul de energie, de gaz, de care depinde si Primaria Timisoara, a crescut foarte mult. Asa ca am decis, pentru cladirile rezidentiale, pentru persoanele fizice, sa ne adaptam la nivelul unor orase precum Cluj, Bucuresti, Brasov, dar sa ramanem sub pragul unor orase precum Iasi, Constanta sau Oradea. Am adaugat un 0,02% si suntem la acelasi nivel ca si Bucuresti, Cluj, Brasov. Cred ca daca vrem servicii de calitate in Timisoara trebuie sa ne asiguram ca avem si venituri. In acelasi timp, bineinteles ca trebuie sa taiem din cheltuielile de functionare acolo unde este o risipa de bani”, a mai spus primarul.

Primaria Timisoara a estimat o crestere de 18 milioane de lei dupa majorarea impozitelor, pe anul 2022. In acelasi timp, mai multi consilieri locali au comentat pe Facebook intentia primariei a de majora impozitele. Social democratii au anuntat deja ca nu vor vota proiectul de hotarare si ca vor demara dialoguri cu colegii din PNL si Pro Romania pentru a asigura o majoritate in Consiliul Local Timisoara, „care sa stopeze acest demers menit sa mascheze incompetenta financiara a unei administratii complet depasite”.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1182 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006448 (s)