News Flash:

Fost procuror general adjunct al Romaniei, condamnat definitiv la doi ani de inchisoare cu executare

10 Martie 2014
1017 Vizualizari | 0 Comentarii
Gabriela Ghita
Gabriela Ghita, fost procuror general adjunct al României, a fost condamnata definitiv la doi ani de închisoare cu executare, în dosarul privind fraudarea concursului din 2007 pentru functii de procurori sefi, alaturi de ceilalti cinci fosti magistrati, care au primit pedepse între doi si trei ani.
Completul de cinci judecatori al instantei supreme a pronuntat, luni, verdictul în dosarul privind fraudarea concursului pentru procurori sefi, în care au fost judecati procurorii Georgeta Gabriela Ghita, Eugen Cojocaru, Gheorghe Dumitru si Sterian Guli si judecatorul Gheorghe Cerbeanu, toti suspendati din functii, precum si notarul Gheorghe Bucur, fost procuror.
Gabriela Ghita, fost procuror la Parchetul Înaltei Curti de Casatie si Justitie, care la concursul din 2007 a fost presedinte al comisiei de examenul pentru numirea în functii de conducere a judecatorilor si procurorilor, a fost condamnata la doi ani de închisoare cu executare, pentru permiterea accesului unor persoane neautorizate la informatii ce nu sunt destinate publicitatii.
Sterian Guli, fostul sef al Parchetului Judecatoriei Urziceni, a fost condamnat la doi ani de închisoare cu executare, pentru instigare la permiterea accesului unor persoane neautorizate la informatii ce nu sunt destinate publicitatii.
Notarul Gheorghe Bucur, fost judecator al instantei supreme si fost membru al Consiliului Superior al Magistraturii, si Gheorghe Cerbeanu, fost judecator la Tribunalul Vâlcea, au primit pedepse de câte doi ani si sase luni de închisoare cu executare, pentru complicitate la infractiunea de cumparare de influenta.
În cazul celor patru, în prima instanta, judecatorii de la Înalta Curte de Casatie si Justitie dispusesera suspendarea pedepselor.
Completul de cinci judecatori a mentinut, prin decizia de luni, pedeapsa de trei ani de închisoare cu executare dispusa, la judecarea la fond a dosarului, în cazul lui Eugen Cojocaru, fost procuror la Parchetul instantei supreme, acuzat de trafic de influenta, precum si pedeapsa primita de fostul procuror pitestean Gheorghe Dumitru, condamnat tot la trei ani de închisoare cu executare, pentru cumparare de influenta.
Decizia Completului de cinci judecatori al Înaltei Curti de Casatie si Justitie este definitiva, cei sase urmând sa fie încarcerati pentru executarea pedepselor.
Potrivit procurorilor, în noiembrie 2007, Eugen Cojocaru a cerut de la Gheorghe Dumitru 50.000 de euro pentru ca, prin influenta asupra membrilor Comisiei de examinare a concursului pentru functii de procurori sefi, sa-i determine pe acestia sa-i înlesneasca lui Dumitru promovarea ca procuror general la Parchetul de pe lânga Curtea de Apel Pitesti.
Din suma pretinsa, Eugen Cojocaru a primit efectiv 15.000 de euro, Gheorghe Dumitru fiind ajutat, în acest sens, de Gheorghe Cerbeanu si Gheorghe Bucur.
În cursul lunilor octombrie - noiembrie 2007, Gheorghe Dumitru i-ar fi dat lui Bucur mai multe bunuri (bauturi alcoolice, vin si whisky), pentru ca acesta, prin influenta pretinsa asupra unor magistrati, membri ai Consiliului Superior al Magistraturii, sa-i determine sa intervina asupra membrilor Comisiei de examinare în scopul promovarii examenului în functia de conducere vizata.
În urma concursului, Gheorghe Dumitru s-a plasat pe prima pozitie la examenul pentru promovarea în postul de procuror general la Parchetul de pe lânga Curtea de Apel Pitesti.
De asemenea, în noiembrie 2007, Sterian Guli, candidat pentru promovarea în functia de prim-procuror al Parchetului de pe lânga Tribunalul Bucuresti, prin intermediul lui Eugen Cojocaru, a obtinut de la Gabriela Ghita o parte din subiectele concepute pentru examenul scris al candidatilor ce urma sa se desfasoare în 25 noiembrie 2007.
Potrivit DNA, Gabriela Ghita ar fi pus la dispozitia lui Eugen Cojocaru informatii strict confidentiale, continând o parte din subiectele pentru examenul în cauza, pentru ca acesta sa le furnizeze lui Sterian Guli. În aceasta modalitate a fost dezavantajat celalalt candidat pentru functia respectiva, care nu a avut "sansa" sa beneficieze de un astfel de ajutor, potrivit procurorilor.
La finalizarea concursului, Sterian Guli s-a plasat pe prima pozitie la examenul pentru promovarea în postul de prim-procuror al Parchetului de pe lânga Tribunalul Bucuresti.
La scurt timp dupa anuntarea rezultatului concursului, informatii despre fraudarea acestuia au iesit la iveala.
În timpul urmaririi penale si a judecarii cauzei, Sterian Guli, Gheorghe Dumitru, Eugen Cojocaru, Gabriela Ghita si Gheorghe Cerbeanu au fost suspendati din functii. MEDIAFAX.RO

gheorghe bucur
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2022 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1025 (s) | 22 queries | Mysql time :0.029682 (s)