News Flash:

VREMEA pana pe 23 martie. Cat va ploua in fiecare regiune a tarii

10 Martie 2014
1422 Vizualizari | 0 Comentarii
Administratia Nationala de Meteorologie a realizat o estimare a evolutiei valorilor termice si a precipitatiilor în intervalul 10 - 23 martie, pentru toate regiunile din tara: Banat, Crisana, Transilvania, Maramures, Moldova, Dobrogea, Muntenia, Oltenia si la munte.
Estimarea este realizata folosind produsele numerice ale Centrului european pentru prognoze pe medie durata (ECMWF) de la Reading, Anglia. Sunt prognozate temperaturile maxime si minime, mediate pentru fiecare regiune a tarii si adaptate local cu modele statistice si sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicata de aparitie a precipitatiilor.

BANAT

Valorile termice vor fi usor mai ridicate decât cele normale pentru luna martie. Astfel, media temperaturilor maxime va fi de 10...13 grade în intervalul 10-14 martie, pe 15 martie va creste spre 16 grade, apoi va scadea usor, fara a coborî sub 12 grade. În prima saptamâna media temperaturilor nocturne va oscila de la 2 grade la -1 grad, în schimb, dupa data de 15 martie, aceasta se estimeaza ca va evalua normal pentru aceasta perioada, în ecartul de la 1 la 4 grade.
Vor cadea ploi slabe, locale, la începutul intervalului si din nou, zilnic, dupa data de 15 martie, cu posibilitatea ca în intervalele 16-17 martie si 19-23 martie sa se consemneze si ploi moderate cantitativ.
CRISANA
Regimul termic va fi usor mai ridicat de cel normal, desi vor exista variatii de temperatura de la o zi la alta, mai mari în prima parte a intervalului de prognoza. Astfel, în prima saptamâna, media temperaturilor maxime va oscila între 10 si 15 grade, iar în a doua saptamâna, între 9 si 12 grade. Pâna pe 15 martie, media temperaturilor nocturne nu va depasi 1...2 grade, în noptile mai reci coborând pâna în jur de -2 grade, dar în intervalul 16-23 martie nu se estimeaza decât valori pozitive ale acesteia si anume de la 1 la 3 grade.
Probabilitatea de aparitie a ploilor, în general slabe, va fi ridicata începând cu data de 16 martie, dar în intervalele 16-17 martie si 19-23 martie pot fi si ploi moderate cantitativ. Cu totul trecator, vor fi posibile si precipitatii mixte.
TRANSILVANIA
Valorile termice se vor situa în jurul celor normale pentru luna martie. Astfel, media temperaturilor maxime pe întreg intervalul de prognoza se va situa în ecartul 8 la 13 grade, parcurgând succesiv faze de crestere sau de scadere de la o zi la alta. În schimb, media temperaturilor nocturne va fi permanent negativa, putând coborî în noptile mai reci sub -5 grade în prima saptamâna, iar ulterior aceasta se va situa între -3 grade si -1 grad.
Vor cadea ploi slabe, izolat la începutul intervalului si din nou, zilnic, la nivel local, dupa data de 15 martie, cu o probabilitate ceva mai mare ca în intervalele 16-17 martie si 19-23 martie sa fie si ploi moderate cantitativ. Trecator, vor fi posibile si precipitatii mixte.
MARAMURES
În cea mai mare parte a intervalului de prognoza, regimul termic va fi apropiat de cel normal al lunii martie. Astfel, media maximelor va fi de 10...14 grade în prima saptamâna, cu mici variatii de la o zi la alta si va scadea în cea de-a doua, când va fi de 8...11 grade. În schimb, media valorilor termice nocturne va fi mai redusa în prima saptamâna, când se va situa între -3 grade si -1 grad, iar ulterior va creste usor si va oscila în jurul a 0 grade.
Probabilitatea de ploaie va fi destul de mare în fiecare zi, începând cu data de 15 martie, iar la nivel local se pot consemna si ploi moderate cantitativ. Vor fi posibile si precipitatii mixte, îndeosebi în cursul noptilor.
MOLDOVA
Pâna pe 13 martie, temperaturile diurne vor fi ceva mai modeste, cu o medie ce nu va depasi 8...9 grade în zilele mai reci. Va urma o încalzire, ajungându-se la media de 16 grade pe 15 martie, iar în a doua saptamâna schimbarile vor fi mai reduse, respectiv media temperaturilor maxime se va încadra între 11 si 14 grade, aceste valori fiind cele normale în luna martie, în aceasta regiune. În privinta regimului termic nocturn, se estimeaza ca în prima saptamâna acesta se va situa usor sub norma, predominând valori medii negative de pâna la -2 grade, pentru ca, ulterior, sa devina unul normal, cu o medie a minimelor cuprinsa între 0 si 3 grade.
Probabilitatea pentru ploi, în general slabe, va fi mare în intervalul 15 – 23 martie. Trecator, în nordul regiunii, vor fi posibile si precipitatii mixte.
DOBROGEA
Valorile de temperatura vor fi apropiate de cele obisnuite în aceasta perioada pâna în data de 13 martie, cu medii ale maximelor de 6...10 grade si ale minimelor de 1...3 grade. În continuarea intervalului de prognoza, regimul termic se va situa peste cel climatologic normal, fiind de asteptat ziua, în medie, între 11 si 14 grade, iar noaptea, între 2 si 5 grade.
Trecator, în a doua saptamâna, vor fi posibile ploi slabe cantitativ.
MUNTENIA
Pâna pe 14 martie, temperaturile maxime vor fi usor mai ridicate decât cele obisnuite în aceasta perioada, cu medii de 8...13 grade, în schimb minimele nocturne vor avea medii ce pot coborî sub 0 grade în noptile mai reci. Începând cu 15 martie debuteaza o perioada calda, cu valori medii termice diurne între 12 si 17 grade si cu medii pozitive ale minimelor termice nocturne, ce pot atinge 3...4 grade.
Comparativ cu prima decada a lunii martie, ameliorarea regimului precipitatiilor va fi semnificativa. Astfel, se estimeaza ploi slabe si pe spatii restrânse, îndeosebi pe parcursul celei de-a doua saptamâni.
OLTENIA
Pâna pe data de 13 martie, valorile medii diurne de temperatura vor creste de la 8 la 13 grade, iar între 13 si 15 martie vor urca spre 16 grade. În aceasta prima saptamâna, valorile termice nocturne vor fi modeste pentru aceasta perioada, oscilând în jurul unei medii de 0 grade. Începând din 16 martie, regimul termic va fi usor mai ridicat decât cel climatologic normal, fiind de asteptat ziua, în medie, între 11 si 14 grade, iar noaptea, medii termice între 1 si 3 grade.
Fata de prima decada a lunii martie, ameliorarea regimului precipitatiilor va fi importanta, ploile devenind slabe si acoperind arii restrânse.
LA MUNTE
Pe tot parcursul intervalului de prognoza se vor înregistra temperaturi apropiate de normalul climatologic al perioadei. Astfel, în prima saptamâna media maximelor se va situa în ecartul 1...6 grade, iar a minimelor între -7 si -4 grade, iar pentru cea de-a doua saptamâna sunt de asteptat, în medie, valori de 1...4 grade ziua si de -5 la -2 grade noaptea.
Probabilitatea pentru precipitatii mixte va fi mai mare dupa data de 15 martie. Mediafax.ro

banat valorile termice crisana transilvania maramures moldova dobrogea
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1220 (s) | 32 queries | Mysql time :0.006901 (s)