News Flash:

Vladimir Putin trimite avertismente

Finlanda semnează un acord pentru a-şi consolida cooperarea militară cu Statele Unite

19 Decembrie 2023
117 Vizualizari | 0 Comentarii

Finlanda a încheiat un acord pentru consolidarea cooperării militare cu Statele Unite, aceasta intervenind la doar o zi după ce Vladimir Putin a emis un avertisment privind o întărire militară a Rusiei ca reacție la posibila aderare a țării scandinave la NATO, conform informațiilor furnizate de agenția AFP.

Acordul, care formalizează legăturile mai strânse dintre Washington și Helsinki, a fost întâmpinat cu entuziasm de ministrul finlandez al apărării, Antti Hakkanen, care l-a descris drept „un semn puternic al angajamentului Statelor Unite pentru apărarea Finlandei şi a întregii Europe de Nord”.

„Nu ne aşteptăm ca Statele Unite să se ocupe de apărarea Finlandei”, a precizat Antti Hakkanen. „Dar acest acord ne îmbunătăţeşte semnificativ capacitatea de a acţiona împreună în toate situaţiile”, a mai spus el în cursul semnării acordului în capitala americană alături de şeful diplomaţiei americane, Antony Blinken.

Finlanda, care a respins o invazie sovietică în iarna anilor 1939-1940, a ezitat să se alăture NATO timp de decenii din teama de a nu irita gigantul vecin. Cu toate acestea, relațiile dintre cele două țări s-au deteriorat semnificativ începând cu februarie 2022, iar ofensiva rusă din Ucraina a determinat Finlanda, îngrijorată de securitatea sa, să adere la NATO în aprilie 2023.

Vladimir Putin a acuzat Occidentul că "a antrenat Finlanda în NATO" și a avertizat că această aderare va crea "probleme acolo unde nu erau".

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1141 (s) | 32 queries | Mysql time :0.006172 (s)