News Flash:

Fiecare pe cont propriu? Ce reguli trebuie respectate totusi, acum, la Timisoara, oras aflat in carantina

4 Octombrie 2021
555 Vizualizari | 0 Comentarii
covid

Haosul provocat de autoritati a tinut unele magazine inchise de la ora 18 si duminica la Timisoara, oras aflat in carantina de noapte pe tot parcursul saptamanii inca din 1 octombrie. Desi noua hotarare de guvern permite ca programul sa fie pana la ora 22, unele magazine aveau lacatul pe ele inca de la ora 18. Atentie! Nici masca nu este totusi obligatorie pe strada. Luni ar trebui sa fie emis un ordin care sa spuna unde purtam masca de protectie si unde nu.
Romanii isi pierd increderea in autoritati, care bajbaie de ceva timp pentru a impune noi restrictii in pandemie. In unele localitati s-a impus de mai bine de doua saptamani carantina de noapte, iar abia apoi au venit exceptiile pentru vaccinati, cei trecuti prin boala si cei testati negativ anti-Covid.

Joia trecuta a fost emisa o decizie a Comitetului National pentru Situatii de Urgenta prin care au fost gandite noile reguli pe care trebuie sa le respecte romanii, cu exceptie pentru vaccinati si cei trecuti prin boala. Printre altele, CNSU propunerea ca romanii sa fie obligati sa poarte din nou masca de protectie pe strada.

„Art. 5 – Se propune ca in toate localitatile in care incidenta cumulata a cazurilor, in ultimele 14 zile este mai mare de 6/1000 de locuitori, sa fie instituita obligativitatea purtarii mastii de protectie, astfel incat sa acopere nasul si gura, in conditiile stabilite prin ordinul comun al ministrului sanatatii si al ministrului afacerilor interne, in toate spatiile publice inchise si deschise”, scria in propunerea CNSU.

Masurile propuse de CNSU au fost adoptate sambata prin hotarare de guvern explicata printr-o conferinta de presa de seful DSU Raed Arafat. Din HG a disparut insa masca de protectie trecuta in propunerea CNSU. Intrebat de jurnalisti despre aceasta masura, Arafat a raspuns ca „masca va fi obligatorie la rata peste 6 la mie”.

Se da luni un ordin pentru masca obligatorie
„La rata peste 6 la mie, da, va fi obligatorie, dar vor fi si exceptii, anumite activitati. Asta o veti vedea cand se emite ordinul ministrului Sanatatii si ministrului Afacerilor Interne, de exemplu unde nu se poarta, daca sunt activitati sportive, in parc, undeva, acolo nu se va purta, dar in zonele care sunt aglomerate, in zonele unde este risc de infectie, acolo se va purta. Dar aici se va emite un ordin comun care va stabili aceste exceptii. Va aparea in cadrul zilei de luni. Este ordinul din 2020, va fi modificat. Conditiile portului mastii se fac prin ordin. HG va stabili baza, ca trebuie actualizat, ordinul, cand iese, va fi cel care stabileste obligativitatea si unde si exceptiile”, a explicat Raed Arafat, seful DSU.

Hotararea de guvern a fost publicata sambata dupa-amiaza in Monitorul Oficial si spune clar ca:

magazinele pot sta deschise pana la ora 22, chiar si in localitati aflate in carantina,
restaurantele si cafenelele pot sta deschise atat in interior, cat si in exterior pana la ora 24, chiar si in localitati aflate in carantina,
cinematografele, salile de sport, competitiile sportive, piscinele interioare pot functiona cu o capacitate de 50% pana la ora 24, chiar si in localitati aflate in carantina,
nuntile, botezurile, petrecerile ori evenimentele private pot functiona cu o capacitate de 50%, dar nu cu mai mult de 200 de participanti pana la ora 24, chiar si in localitati aflate in carantina.
Pot merge in aceste locuri doar cei care pot face dovada vaccinarii sau cei care au trecut prin boala. Nu mai este valabila exceptia si pentru cei care prezinta un test Covid negativ.

Haos si la reprezentantul guvernului in teritoriu
La nivel local, Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta a decis ca Timisoara si cateva dintre localitatile periurbane sunt in carantina de noapte pe tot parcursul saptamanii incepand de vineri, 1 octombrie. Conform regulilor care au fost in vigoare pana la emiterea noului act normativ (HG aprobat sambata – n.r.), magazinele si restaurantele trebuiau inchise la ora 18, iar deplasarile erau interzise, cu anumite exceptii, de la ora 20. Nu mai sunt insa valabile aceste reguli odata cu emiterea HG 1.050 care modifica HG 932/2021 privind prelungirea starii de alerta. A ramas valabila doar carantina de noapte pentru nevaccinati, practic. Ca sa poata iesi din case dupa ora 20, ei trebuie sa aiba un motiv intemeiat si sa completeze o declaratie pe proprie raspundere.

Acest lucru nu este explicat insa si de Prefectura Timis, care reprezinta in teritoriu Guvernul Romaniei. Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta, care decide ce reguli se aplica in localitatile din judet, este convocat de fiecare data de Institutia Prefectului.

Prefectura Timis ne anunta, dupa fiecare sedinta CJSU, doar mutarea unor localitati pe anexele care sunt impartite in functie de incidenta la 14 zile. Nici macar pe pagina de Facebook a Prefecturii Timis nu sunt anuntate restrictiile in vigoare. Insa, printre rapoartele zilnice de infectari cu coronavirus, institutia ne anunta ca subprefectul Ovidiu Virgil Draganescu, cel care are atributii de prefect dupa demiterea lui Zoltan Nemeth, a primit vizita ambasadorului Regatului Tarilor de Jos in Romania.

Nici pe pagina de Facebook a subprefectului de Timis n-am gasit lamuriri actuale, iar pe pagina personala a acestuia, Ovidiu Virgil Draganescu ne anunta ca duminica a fost „soare, cald, senin” in Piata Unirii.

„Azi in P-ta Unirii. Soare, cald, senin, terase chic, kf buna, administratori si clienti seriosi. Am fost verificati daca avem certificatul verde, altfel nu ne luau comanda. Au venit la un moment dat si echipajele mixte ale Politiei Romane si Jandarmeriei care ne-au verificat C.I. si certificatul verde. Totul a fost ok, nu am vazut niciun client care sa aiba probleme. Iata ca Timisoara este civilizata si in timpul pandemiei. Sper ca peste tot sa fie la fel!”, a scris Draganescu, duminica, pe Facebook.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1211 (s) | 43 queries | Mysql time :0.007087 (s)