News Flash:

Restaurante deschise, masca obligatorie pe strada, teste de saliva in scoli. Ultima decizie CNSU

30 Septembrie 2021
414 Vizualizari | 0 Comentarii
horeca 1

O noua Hotarare a Comitetului National pentru Situatii de Urgenta a fost aprobata joi seara, 30 septembrie. Conform acesteia, in scoli vor fi utilizate teste antigen non-invazive efectuate prin proba de saliva, atat pentru elevi, cat si pentru cadrele didactice. Mai mult, persoanele vaccinate vor avea voie in restaurante, baruri, cluburi si discoteci, pana la capacitatea de 50%, daca sunt vaccinate sau trecute prin boala.
 
Comitetul National pentru Situatii de Urgenta a aprobat Hotararea numarul 76 prin care se propune:

  • abilitarea ME si MS pentru modificarea Ordinului comun nr 5196/1756/2021 pentru aprobarea masurilor de organizare a activitatii in cadrul unitatilor/institutiilor de invatamant in conditii de siguranta epidemiologica pentru prevenirea imbolnavirilor cu virusul SARS-CoV-2 in sensul permiterii participarii zilnice, cu prezenta fizica la cursuri, a tuturor anteprescolarilor, prescolarilor si elevilor in unitatile de invatamant, indiferent de rata de incidenta cumulata.
  • utilizarea testelor rapide antigen non-invazive efectuate din proba de saliva pentru elevi, profesori/invatatori educatori.
  • majorarea cantitatilor stocurilor de urgenta medicala cu produse, materiale si echipamente sanitare necesare in procesul de vaccinare.
  • modificarea si completarea masurilor adoptate la nivelul localitatilor in care incidenta cumulata a cazurilor, in ultimele 14 zile este mai mare de 6/1000 de locuitori in sensul permiterii desfasurarii activitatilor cu participarea doar a persoanelor vaccinate sau trecute prin boala, pana la 50% din capacitatea maxima a spatiului in cazul restaurantelor barurilor, cluburilor si discotecilor, cinematografelor, institutiilor de spectacole si/sau concerte, institutiilor de cultura, evenimentelor private (nunti, botezuri, mese festive etc.), cursurilor de instruire si workshop-uri pentru adulti, conferintelor, salilor de sport si/sau fitness, jocurilor de noroc, piscinelor interioare, locuri de joaca pentru copii, sali de jocuri.
  • obligativitatea purtarii mastii de protectie, in conditiile stabilite prin ordinul comun al ministrului Sanatatii si al ministrului Afacerilor Interne, in toate spatiile publice inchise in cazul incidentei la 14 zile mai mare de 6/1000 de locuitori.
  • exceptarea persoanelor de la interdictia de circulatie in afara locuintei/gospodariei pentru persoanele trecute prin boala, aplicabila in zilele de vineri, sambata si duminica, in intervalul orar 20,00-5,00, in localitatile unde incidenta cumulata la 14 zile este mai mare de 6/1.000 de locuitori si mai mica sau egala cu 7,5/1.000 de locuitori si pe tot parcursul saptamanii, in localitatile unde incidenta cumulata la 14 zile depaseste 7,5/1.000 de locuitori.
  • permiterea, doar a persoanelor vaccinate sau trecute prin boala, la evenimentele sau activitatile organizate si desfasurate in localitatile in care incidenta cumulata a cazurilor, in ultimele 14 zile este mai mare de 6/1000 de locuitori.

In documentul citat se mentioneaza ca masurile din prezenta hotarare produc efecte doar in situatia aprobarii lor prin acte normative ale Guvernului sau, dupa caz, ale conducatorilor ministerelor sau organelor administratiei publice centrale.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1131 (s) | 32 queries | Mysql time :0.004874 (s)