News Flash:

Eliberarea Cetatii de sub dominatia turceasca, marcata azi la Timisoara

18 Octombrie 2013
1351 Vizualizari | 0 Comentarii

Printul Eugeniu de Savoia va fi omagiat de timisoreni, vineri, marcand astfel data eliberarii Timisoarei de sub dominatia turceasca, la 18 octombrie 1716, si punand capat unei perioade de 164 de ani de pasalac.

De acest moment se leaga si o frumoasa legenda, care spune ca în graba retragerii din fata trupelor imperiale conduse de Eugeniu de Savoia, Selim Pasa ar fi ascuns comori inestimabile într-o fantana din incinta Castelului Huniade (actualul Muzeu de Istorie a Banatului). Nu putini au fost cei care au cautat comoara, iar în urma cu cinci ani, arheologii au descoperit în curtea muzeului, în timpul unor lucrari de reabilitare a cladirii, fantana medievala care mai pastreaza un izvor viu. Dar comoara lui Selim Pasa nu mai era.

'Ca de fiecare data în ultimii ani, Liga Banateana lanseaza invitatia catre toti timisorenii sa participe la celebrarea eliberarii Timisoarei de catre trupele imperiale conduse de printul Eugeniu de Savoia. Alaturi de noi vor fi si membrii formatiei Big Band Timisoara, care ne vor oferi un scurt moment muzical dedicat evenimentului', a declarat vineri, pentru AGERPRES, Adina Murgila, reprezentanta Ligii Banatene.

Intrarea triumfala a printului eliberator în Cetatea Timisoarei este considerata de catre istoricii militari drept o capodopera a iscusintei de comandant de osti a lui Eugeniu de Savoia, care a încercat sa le dea destinatii utile fortificatiilor turcesti, unele dintre ele pastrandu-se si azi si construind cladiri noi si reamenajand cetatea. Printre cele mai impresionante se remarca amenajarile hidrotehnice; mlastinile si baltile au fost asanate si au început lucrarile de amenajare a Canalului Bega, transformandu-l în unul navigabil.

Pentru acest prim ctitor al orasului de azi, municipalitatea i-a ridicat printului de Savoia un bust pe Aleea Personalitatilor din Parcul Central. AGERPRES


muzeu de band timisoara
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1088 (s) | 32 queries | Mysql time :0.004854 (s)