News Flash:

Dupa 10 ani, Festivalul JazzTM dispare de pe Agenda culturala. Disputa in CLT: sa fie Banatica sau Ruga Timisoarei?

11 Mai 2022
483 Vizualizari | 0 Comentarii
jazz

 

Premiera nefericita, marti dupa-amiaza, in sedinta Consilului Local Timisoara. Pentru prima data, a fost respinsa Agenda culturala a evenimentelor Casei de Cultura a Municipiului, care a incins spiritele printre consilierii locali si i-a determinat sa se contrazica aproape o ora.
 
 
La inceputul dezbaterilor, Camelia Mingasson, directorul Casei de Cultura a Municipiului Timisoara, a explicat ca Agenda culturala de anul acesta are in vedere „promovarea artistilor locali care au avut de suferit in pandemie si extinderea actiunilor in cartiere”.

Primul ales local nemultumit de Agenda culturala a fost liberalul Dan Diaconu. Acesta si-a exprimat indignarea ca dupa un deceniu, un festival de referinta al orasului, JazzTM, nu a mai fost inclus pe lista evenimentelor culturale din oras.

„Poate e tarziu sa ne referim la Timflorialis, pentru ca timpul a trecut. Nu ati reusit sa il finantati. Astazi semnam actul de deces al Festivalului JazzTM. E un moment complicat pentru mine. Spectatorii nu vor mai avea ocazia sa vada artisti cu sute de Grammy pe scena.

Sper sa existe o continuitate a acestui festival la care ati renuntat. Oare va e rusine cu cuvantul ruga? De ce trebuie sa il imbracam in Banatici?”, a spus Diaconu.

Si colegul sau de la PNL, Simion Mosiu, a fost nemultumit de schimbarea denumirii manifestarii Ruga Timisoarei in Banatica, la fel ca anul trecut.

Consilierul municipal Daniela Maris de la PNL si-a exprimat nemultumirea ca Agenda Culturala este supusa la vot aproape de la jumatatea anului, dupa ce o parte dintre evenimente au avut loc, cum ar fi Targul de Paste sau Ziua Europei.

„Noi votam sa dam bani desi banii au fost cheltuiti. Suntem chiar degeaba, nu are sens sa mai votam ceva ce nu-si are rostul”, a afirmat Daniela Maris.

Consilierul liberal Lucian Caldararu a spus ca este oripilat ca se renunta la Chick Corea in favoarea lui Bela Santiago, care va canta de Revelion la Timisoara.

De asemenea, consilierul Jorge Gonzalez de la USR a laudat evenimentul de Ziua Europei de duminica din Parcul Copiilor si pe Camelia Mingasson.

„Acesta este un proiect foarte important pentru Timisoara si poate ar fi nevoie de cateva discutii purtate exclusiv pe acest proiect. Sa retragem acest proiect de pe ordinea de zi si sa discutam data viitoare”, a propus viceprimarul Cosmin Tabara de la PNL.

Consilierul municipal Marius Craina de la Pro Romania a reclamat ca nu mai apare votul in comisiile de specialitate pe proiectele de hotarare primite de alesi.

„Umbla multe vorbe, acuze. Casa de Cultura este o institutie de cultura care primeste un buget anual. Nu am nicio problema sa se numeasca Banatica sau Ruga”, a intervenit in discutie primarul Dominic Fritz.

Edilul-sef al orasului a explicat, in legatura cu JazzTM, ca deja de anul trecut au existat mai multe discutii cu organizatorii festivalului.

„Eu personal sunt un mare fan, iar festivalul poate fi finantat prin Centrul de Proiecte. Echipa de la JazzTM a decis sa nu vina anul acesta la apelul de finantare al Centrului de Proiecte. Avem un buget record pentru cultura din Timisoara, iar Casa de Cultura este doar o mica parte”, a spus Fritz.

La randul sau, directorul Casei de Cultura a Municipiului, Camelia Mingasson, a precizat ca:

„Banatica este numele unei emisiuni a televiziunii noastre locale pe care l-am imprumutat. Banatica reuneste Ruga Timisoarei si Festivalul Minoritatilor. Ruga a cuprins mai multe locatii anul trecut, nu doar Parcul Rozelor, iar Ansamblul Banatul a cantat pe toata perioada rugii.

Sunt banateanca si nu mi-e rusine de cuvantul Ruga. Banatica a fost ideea de a readuce oamenii impreuna o zi la Ruga Timisoarei si la Ziua Minoritatilor. Titlul este mai putin important pentru mine atata timp cat livrezi continut bun”.

Presedintele de sedinta Ruben Latcau de la USR a cerut sa i se taie microfonul consilierului Simion Mosiu, care o tot intrerupea pe Camelia Mingasson. Ea a tinut sa precizeze ca a pregati public avizat ca sa poata primi evenimentele culturale trebuie sa fie principala tinta a Casei de Cultura a Municipiului, nu aceea de organizator de evenimente.

„Cred ca important este sa vedem frumosul din jurul nostru. Cred ca putin ne rebranduim in acest domeniu complex. Haideti sa privim lucrurile intr-o evolutie, poate ca tinerii vor fi atrasi”, a fost de parere consilierul local Razvan Stana de la USR.

Colega sa de partid, Ana Munteanu, a criticat conducerea Primariei Timisoara: „Mare greseala ca s-a renuntat la JazzTM”.

Dupa aproape o ora de discutii aprinse, consilierii locali ai PNL nu si-au exprimat dreptul de vot, iar USR, cu doi alesi lipsa de la sedinta, nu au avut suficiente sufragii, astfel ca Agenda culturala a cazut la vot, ceea ce nu s-a mai intamplat vreodata.

Consilierul Radu Toanca de la PSD a propus ca in cadrul sedintei Consiliului Local Timisoara, ce va avea loc la finele lunii mai, sa se reia votul care vizeaza aprobarea Agendei manifestarilor organizate anul acesta de Casa de Cultura a Municipiului Timisoara.

Primarul Dominic Fritz spune ca liberalii din Consiliul Local Timisoara au refuzat „fara niciun argument valid”, sa aprobe acest format al Agendei Culturale. Considera gestul unul iresponsabil, un sabotaj politic care continua de ceva vreme, si care pune in pericol evenimentele cu traditie pentru Timisoara.

Edilul mai afirma ca va supune din nou votului Consiliului Local aceasta Agenda, in urmatoarea sedinta.

„Zi trista pentru Timisoara, pentru cultura si traditiile noastre. PNL saboteaza Cultura Timisoreana.

In fiecare an, Casa de Cultura propune Consiliului Local aprobarea evenimentelor pe care urmeaza sa le organizeze cu finantare de la bugetul local, sub denumirea Agenda Culturala a Municipiului Timisoara. Liberalii din Consiliul Local Timisoara au refuzat, fara niciun argument valid, sa aprobe aceasta Agenda Culturala a Casei de Cultura a Municipiului.

Gestul lor iresponsabil, facut strict din considerente politice, pune in pericol evenimente de traditie pentru orasul nostru, printre care: Ruga Timisoarei, Festivalul Inimilor, Ziua Timisoarei (unde ar fi trebuit sa concerteze draga noastra formatie Phoenix), evenimentele de comemorare a martirilor Revolutiei din 1989 sau spectacolul de Revelion.

Dupa ce anul trecut, cand din motive de pandemie nu se putea tine Festivalul Inimilor, m-au atacat cu o campanie de dezinformare, ca as avea ceva impotriva muzicii de folclor – acum au votat ei insisi impotriva agendei care cuprinde si acest festival.

M-am obisnuit la sabotaj politic constant al celor care au pierdut accesul la resurse publice, dar recunosc ca am avut speranta ca el sa cunoasca o limita: sa nu transformam cultura in camp de lupta politica ieftina, in anul pregatirii pentru cea mai uriasa oportunitate de promovare a Timisoarei in decenii – Capitala Europeana a Culturii.

Voi supune din nou votului Consiliului Local aceasta Agenda in urmatoarea sedinta si sunt sigur ca va exista o majoritate pentru cultura”, a declarat pe Facebook Dominic Fritz.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1166 (s) | 32 queries | Mysql time :0.006003 (s)