News Flash:

Dr. Constantin Lupu, initiatorul concertului de la Pestera Romanesti, cetatean de onoare al Timisului

30 August 2021
440 Vizualizari | 0 Comentarii
Constantin Lupu

Timisul il va avea drept cetatean de onoare pe medicul Constantin Lupu. Titlul ii este acordat pentru activitatea sa in domeniul neuropsihiatriei si culturii. Doctorul este cel care a inaugurat, in 1984, concertul simfonic din Pestera de la Romanesti.
 
 
La finalul lunii, pe lista plenului Consiliului Judetean Timis se afla proiectul de acordarea a titlului de „cetatean de onoare al judetului Timis” doctorului Constantin Lupu, in semn de pretuire pentru activitatea medicala, sportiva si culturala prestata.

Doctorul Constantin Lupu este nascut in 1936 si este specializat in neurologia si psihiatria copilului si adolescentului. A urmat cursurile Liceului Moise Nicoara din Arad, iar echipa de fotbal formata de el aici a devenit campioana nationala la Orientare Sportiva, premiata cu medalia de bronz la Campionatele Europene din Muntii Balcani (Bulgaria). A studiat la Timisoara in cadrul Facultatii de Medicina Generala, absolvita in 1959, cu media 10. Dupa absolvirea Facultatii de Medicina in 1959 a inceput activitatea ca medic la Savarsin – Petris pe Mures, apoi la Teremia Mare, unde la 30 august 1962 a inaugurat Aeroportul Aviasan Teremia, pentru urgente medicale.

In 1953 a fost cooptat in conducerea Clubului Sportiv Politehnica Timisoara, fiind recompensat ulterior cu titlul de „Veteran al Sportului din Timisoara“. Tot in 1953 a fost ales presedintele Comisiei de Turism – Alpinism – Speologie din cadrul Consiliului de Educatie Fizica si Sport a Regiunii Banat.

A studiat si in cadrul Universitatii Carol Davila din Bucuresti – Facultatea Specializare – Perfectionare a Medicilor si Farmacistilor, si cursul de Genetica Umana absolvite in 1965. In anii 1967-1968 a absolvit si cursurile Facultatii de Medicina Militara Bucuresti, avansand la gradul de Locotenent Major apoi Capitan, Maior, Locotenent-colonel.

In august 1965, impreuna cu Dr. P. Arcan si Dr. Eliza Ionescu pune bazele Centrului Clinic de Neuropsihiatrie Infantila din Timisoara. In 1994 obtine titlul de Doctor in Medicina la UMF Carol Davila Bucuresti cu teza „Repercusiuni psihosociale la populatia din zona de cutremure repetate Banloc-Voiteni 1991“.

Medicul a fost prezent si la evenimentele din 1989. La 30 ianuarie 1990 a fondat prima Asociatie Medicala Independenta ONG din tara: Societatea de Neurologie Psihiatrie a copilului si adolescentului din Romania. Tot in 1990 a fost ales presedintele Crucii Rosie Romane – Filiala Timis Banat, functie de voluntariat, pana in 1994.

In 1975 a infiintat Clubul Speotimis, impreuna cu care desfasoara activitati de explorare si cercetare a pesterilor din Banat si din tara. Doctorul Lupu a conceput si inaugurat in 1984 Concertul Simfonic in Pestera Romanesti. Aici au venit de-a lungul anilor spectatori din peste 50 de tari si solisti din Europa, SUA, Coreea de Sud, Japonia.

Doctorul Lupu consulta in continuare copii si adolescenti, publica articole de specialitate, participa la sporturi de munte si la speleoconcertele din Romanesti.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1238 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005265 (s)