News Flash:

Se întărește cooperarea între doi aliați NATO

Danemarca a anunţat întărirea cooperării sale militare cu Statele Unite

20 Decembrie 2023
139 Vizualizari | 0 Comentarii

Danemarca a declarat că va consolida cooperarea sa militară cu Statele Unite, oferind trupelor americane acces la trei baze militare aeriene daneze, conform agenției AFP. Acest acord între cei doi aliați în cadrul NATO urmează altor înțelegeri similare încheiate între SUA și alte două țări nordice, Suedia și Finlanda.

„Ne întărim acum cooperarea bilaterală în materie de apărare şi nu vrem să ascundem faptul că acordul cu Statele Unite marchează totodată un avans în politica de apărare daneză, dat fiind că implică soldaţi şi materiale americane pe pământ danez”, a afirmat prim-ministrul Mette Frederiksen.


Acordul de Cooperare în Domeniul Apărării (DCA) va permite staționarea pe termen scurt și lung a personalului și echipamentului militar în facilitățile militare daneze, conform anunțului Ministerului danez al Apărării. Potrivit ministerului, SUA vor avea acces la trei baze aeriene daneze: Karup, Skrydstrup și Aalborg. Este important de menționat că DCA nu se aplică teritoriilor daneze autonome, precum Groenlanda și Insulele Feroe.

Ministrul Apărării, Troels Lund Poulsen, a declarat într-o conferință de presă că durata inițială a acestui acord este de 10 ani, după care oricare dintre părți poate să îl revocare cu un preaviz de un an. El a subliniat, de asemenea, că politica Danemarcei privind interzicerea armelor nucleare pe teritoriul său rămâne neschimbată.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1883 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005610 (s)