Moartea albă își cere tributul lună de lună, an de an. 2013 nu a fost o excepție.
Drogurile au distrus și în anul care a trecut, oameni, familii, vieți. Cei care încearcă în permanenţă să elimine cauza acestui flagel sunt polițiștii. Ofițerii de la Brigada de Combatere a Crimei Organizate Timișoara duc o luptă continuă cu traficanții, care au descoperit în Romania o țară potrivită pentru fabricarea stupefiantelor.
130 de persoane trimise în judecată, numai în 2013, în vestul țării, dar şi peste 50 de kilograme de droguri de mare risc descoperite, reprezintă dovada că munca ofiţerilor de la BCCO Timişoara, nu este în zadar.
Anul trecut, cea mai importantă captură de droguri din ţara noastră a avut loc în judeţul Arad și este rezultatul a numeroase ore de muncă a ofițerilor de la Brigada de Combatere a Crimei Organizate Timișoara. După ce au intrat pe firul afacerii, polițiștilor le-a luat doar patru luni pentru a descalci ițele acesteia.
Indiciile i-au condus pe polițiști la șapte cetățeni vietnamezi, care au pus pe picioare o adevarată plantație de cannabis. 4.000 de ghivece cu plante de cannabis au fost descoperite de polițiștii de la Brigada de Combatere a Crimei Organizate Timișoara, în mai multe hale de la periferia Aradului. Un element esențial al descoperirii rețelei a fost intuiția anchetatorilor.
”Am studiat cu ceea ce se ocupă în general în lume cetăţenii vietnamezi, văzând că n-au afaceri concrete, respectiv magazine sau afaceri la vedere, am identificat aceste hale, ne-am dat seama că sunt consumatori mari de curent, iar din verificările pe care le-am făcut, ne-am dat seama că se ocupă cu producerea cannabisului”, ne spune şeful serviciului ”Crimă Organizată”. Hala în care se afla plantația de cannabis era bine securizată. Plantele erau în diverse stadii de evoluţie, multe dintre acestea fiind pregătite deja pentru transport. Aflăm că ”această reţea producea drogurile pentru exterior şi nu pentru România, deci drogurile erau produse pentru a fi exportate pentru ţări din Vest; în general, pentru drogurile de risc sunt români, pentru drogurile de mare risc, mai există şi cetăţeni ai altor ţări europene”.
În urmă cu o lună, cei şapte membri au reţelei au fost condamnaţi de Tribunalul Arad la închisoare cu executare, pedepsele fiind cuprinse între şase şi nouă ani. Aproape 30 de kilograme de droguri de mare risc ar fi rezultat din aceste plante. Substanţe care nu au mai ajuns la consumatorii din diferitele părţi ale lumii, datorită muncii poliţiştilor de la „Crimă Organizată". ”Nu putem să zicem că România are foarte multe reţele pe traficul de droguri. Consumatorii sunt ocazionali, pot să consume o dată, poate să consume de două ori, poate să încerce o dată din teribilism, dar nu-l putem numi întru totul un consumator”, afirmă polițistul.
Chiar dacă ţara noastră nu are foarte mulţi consumatori, nu acelaşi lucru se poate spune şi despre traficanţi. Infractori periculoşi, deseori şi foarte inteligenţi. În acest context, poliţiştii trebuie să fie mereu cu un pas înaintea acestora. Sursa: Digi24.ro
Comentarii (1)