News Flash:

Conacul Mocioni va fi reabilitat. Se cauta proiectant si constructor pentru investitia de 2,6 milioane de euro

30 Septembrie 2021
452 Vizualizari | 0 Comentarii
Conacul Mocioni

Consiliul Judetean Timis a lansat licitatia pentru reabilitarea conacului Mocioni din Foeni, cu cel mult 12,8 milioane de lei cu TVA. Obiectivul vechi de sute de ani aflat la 40 de km de Timisoara va fi reabilitat cu ajutorul fondurilor norvegiene, prin programul Ro-Cultura.
 
Cel mult 12,8 milioane de lei se ofera pentru serviciile de proiectare si executie a conacului Mocioni, scoase la licitatie de CJ Timis. Monumentul istoric a fost inclus in lista de rezerva a programului RO-CULTURA in 2020. Consiliul Judetean contribuie cu 20% din suma, iar restul este finantare nerambursabila prin granturi norvegiene. Proiectul „Reabilitarea, refunctionalizarea si revitalizarea conacului Mocioni din Foeni” trebuie finalizat in 3 ani.

Se cauta un constructor pentru serviciile de proiectare complete: proiect tehnic, obtinerea avizelor si documentatiilor si sa se ocupe de executia lucrarii. Ofertele pot fi depuse pana in 18 octombrie.

Consiliul Judetean vrea sa promoveze obiectivul pe durata santierului, astfel ca o parte din curtea din fata va fi folosita pentru spectacole.

La finalul lucrarilor, conacul va avea un hol de onoare, o cafenea culturala/de suveniruri, un spatiu muzeal, un salon de primire multifunctional, o biblioteca si sala pentru spectacole. Pe durata reconsolidarii se vor face astfel lucrari de curatare si retencuire a peretilor. Se vor pune ferestre noi din lemn stratificat cu geam termoizolant, se vor reface tavanele, se vor restaura tamplariile, pardoselile, iar in exterior va fi refacuta tencuiala, pastrand detaliile arhitecturale, imobilul fiind in stare de degradare. Accesul la parter si la demisol se va face prin trei intrari/iesiri diferite, iar scara interioara a conacului va fi reconstruita.

Proiectul va fi condus de Michael de Styrcea, urmasul familiei Mocioni. Vor exista si activitati care sa mentina vie memoria familiei Mocioni. Conacul familiei Mocioni este monument istoric de importanta nationala si universala, cu valoare arhitecturala si simbolica. Cladirea a fost realizata in stil neoclasic in anul 1750, fiind opera arhitectului Mór Kallina. Conacul este strajuit de porti inalte, avand trepte grupate in trei sectiuni, care imparteau conacul in zone distincte de locuit. Membrii familiei Mocioni au fost politicieni, carturari, filosofi. Cel mai important membru al familiei, care a locuit aici, a fost Andrei Mocioni de Foen, stranepot al preotului aroman Constantin.

Familia a intretinut bursieri precum Victor Babes si Coriolan Brediceanu. Dupa moartea ultimului mostenitor, proprietatea a fost nationalizata, iar din 1989 apartine administratiei locale Foeni, timp in care a functionat drept camin cultural. Salile conacului au fost si sala de sport, si discoteca, dupa cum povesteste bibliotecarul satului. Din luna aprilie, conacul este in administrarea Consiliului Judetean Timis. Povestea, detaliata de Asociatia Prin Banat.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1158 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006198 (s)