News Flash:

Se interzic paharele, paiele si farfuriile din plastic la evenimentele organizate sau avizate de Primaria Timisoara

26 Septembrie 2021
366 Vizualizari | 0 Comentarii
pahare de plastic

Fara pahare, paie sau farfurii din plastic la evenimentele organizate de Primaria Timisoara sau de societatile din subordine, de la 1 decembrie. Nu vor mai fi permise nici la evenimentele avizate de municipalitate, conform unui proiect de hotarare propus de consilierul local USRPLUS Aida Szilagyi. Trebuie sa mai fie de acord si colegii ei din consiliul local.
 

Conform Directivei SUP (Single Use Plastic) 2019/904, statele membre trebuie sa se asigure ca anumite produse din plastic de unica folosinta nu mai sunt introduse pe piata UE, pana la 3 iulie 2021. Directiva se refera la produse pentru care exista alternative, cum ar fi tacamurile, betisoarele de bumbac, farfuriile, paiele, paletele pentru cafea, bastoanele pentru baloane si unele produse din polistiren expandat, adica recipiente pentru alimente si bauturi si toate produsele din plastic oxo-degradabil.

Directiva europeana nu a fost transpusa in legislatia romaneasca inca, astfel ca un consilier local vrea sa interzica folosirea obiectelor din plastic prin HCL. Potrivit proiectului de hotarare, alaturi de Aida Szilagyi semneaza si viceprimarul PNL Cosmin Tabara.

Totul a inceput in aceasta vara, cand alesul local USRPLUS distribuia un chestionar pentru reprezentantii institutiilor din Timisoara. Proiectul de hotarare a fost publicat pe site-ul primariei.

Spune ca „incepand cu 1 decembrie 2021 nu se vor mai utiliza produse din plastic de unica folosinta in cadrul evenimentelor de orice natura (targuri, festivaluri, concerte, competitii sportive, evenimente culturale, activitati sezoniere cu caracter recreativ in parcuri, manifestatii de orice fel) pentru care este necesar avizul Primariei Municipiului Timisoara sau a actiunilor (workshopuri, seminarii, instruiri, intalniri, sedinte) pe care aceasta si institutiile subordonate, respectiv societatile aflate in subordinea Consiliului Local al Municipiului Timisoara le organizeaza si desfasoara”.

Sunt permise doar produse din materiale reutilizabile si/sau biodegradabile. Organizatorii de evenimente vor avea de completat acte in plus. Ei trebuie sa depuna in scris „o informare referitoare la produsele reutilizabile sau biodegradabile care vor fi utilizate (…) cu evidentierea cantitatii si a materialului din care au fost confectionate acestea”. De inregistrarea datelor se vor ocupa compartimentele din cadrul Primariei Timisoara care avizeaza evenimentele, urmand ca acestea sa fie puse la dispozitia Directiei de Mediu, care le va centraliza si le va raporta Consiliului Local Timisoara, in luna ianuarie, pentru anul anterior.

Va fi implicata si Politia Locala, care se va ocupa de respectarea reglementarilor. Potrivit aceluiasi proiect de hotarare, Primaria Timisoara, prin Comisia Locala de Ordine Publica, „isi rezerva dreptul de a refuza avizarea evenimentelor organizate de catre organizatori, despre care a primit informari de la Politia Locala referitoare la nerespectarea prevederilor prezente hotarari”.

„Consideram ca la nivel local, masuri precum cele amintite pot fi luate, in conditiile legii, prin intermediul unor politici eficiente aprobate prin acte administrative ale autoritatilor deliberative care sa contribuie in mod activ la reducerea impactului negativ asupra mediului si la asigurarea unei dezvoltari durabile (…) Apreciem implementarea, in limita competentelor legal statuate, a unor masuri de reducere a utilizarii produselor de unica folosinta din plastic, ca fiind oportuna si chiar necesara”, scrie in referatul ce insoteste proiectul de hotarare, semnat de primarul Dominic Fritz si de seful Directiei de Mediu din primarie (sau al fostei Directii de Mediu – n.r.), Adrian Bere.

Nu este prima data cand consilierul local USRPLUS vorbeste despre articolele de plastic. In noiembrie 2020, cand era supusa spre aprobare norma de hrana pentru migrantii care erau introdusi in carantina, ea a propus ca acestia sa primeasca mancarea in vesela de ceramica. A aflat atunci ca legislatia romaneasca pentru persoanele carantinate nu permite alt tip de farfurii sau castroane in afara celor de unica folosinta. Decizia de interzicere a articolelor din plastic la evenimentele organizate sau avizate de PMT le apartine in cele din urma consilierilor locali.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1231 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005696 (s)