News Flash:

HORECA nu vrea restrictii in localuri. „Cerem sa putem functiona cu certificatul verde digital”

28 Septembrie 2021
381 Vizualizari | 0 Comentarii
horeca

Federatia Patronatelor din Industria Ospitalitatii (FIO) a inaintat o scrisoare catre Parlamentul Romaniei, Guvern si Ministerul Economiei, Antreprenoriatului si Turismului. Antreprenorii nu sunt de acord cu noile restrictii care „blocheaza activitatea economica de la o zi la alta” si cer sa functioneze cu certificatul verde digital.
 
 
Scrisoarea este semnata de Corina Macri, presedinte al Federatiei Patronale a Industriei Ospitalitatii. FIO aduce impreuna asociatii precum Horeca Transilvania (Cluj), RESTO Constanta, HORECA Bacau, Breasla Carciumarilor Brasov, Organizatia Patronala a Carciumarilor Brasoveni, Horeca Arges, Horeca Oltenia, HoReCa Neamt.

Antreprenorii din industria ospitalitatii cer sa fie repusi in drepturi si sa aiba libertatea de a functiona cu certificatul verde digital.

„Daca am rezistat un an si jumatate sa fim evaluati printr-un mijloc de masura stramb, daca s-a dovedit ca nu din cauza acestui sector de activitate se raspandeste virusul, cerem cu insistenta acum sa fim repusi in drepturi si sa avem libertatea de a functiona cu CERTIFICATUL VERDE DIGITAL. De aceea am facut toate aceste eforturi, de aceea am sustinut campania de vaccinare, de aceea am fost parteneri alaturi de autoritati in gasirea unor masuri echilibrate de trecere prin pandemie, cu increderea ca va veni acel moment cand vom functiona, chiar si cu restrictii, dar vom continua activitatea si nu vom mai opri economia! Ne-am bazat pe promisiunea guvernantilor, insa am fost amagiti si am ajuns azi aici, in acest val 4, 27.09.2021, cand s-a decis inchiderea primului mare oras din Romania, ca de obicei, Timisoara. Ce veti face, maine veti inchide Clujul, poimaine Bucurestiul si dupa aceea toata tara???”, spun semnatarii scrisorii.

In scrisoare se mentioneaza si faptul ca la inceputul verii, reprezentantii FIO au cerut autoritatilor sa nu porneasca brusc relaxarea economiei.

„Asa s-a intamplat, piata a inceput sa functioneze haotic, populatia nu a mai respectat masurile de protectie, tipic romanescul «las` ca merge si asa» si am pierdut din toate directiile. Cei care s-au vaccinat s-au intrebat de ce au facut-o daca nu li s-a respectat acest drept fundamental la protectie si sunt tratati la fel ca ceilalti, iar cei care nu au dorit sa faca acest gest, au crezut ca e o gluma aceasta forma de protectie si, ca atare, nu mai este nevoie de nicio regula de siguranta”, se mai arata in scrisoare.

„V-ati propus sa ne dati doua sezoane de activitate, vara si carantina?”
Antreprenorii spun ca nu au primit nicio masura de compensare pentru inchiderea activitatii din industria ospitalitatii, „totul este la nivel de promisiune, in hartii si declaratii, dar in realitate, cei care am supravietuit in aceasta jungla financiara, suntem acum pusi la colt si sanctionati din nou”.

„V-ati propus sa ne dati doua sezoane de activitate, vara si carantina? Nu am invatat nimic din ultimele trei valuri pandemice??? Nu, stimati guvernanti nu este asa, nu mai avem timp, nu mai avem rabdare, nu mai avem resurse si ceea ce e mai grav, nu mai avem motive sa mai rezistam. Rugam pentru ultima oara statul sa isi faca datoria asa cum trebuie si sa gaseasca solutii pentru a ne scoate din impasul in care am fost adusi fara voia noastra”, mai spune presedintele FIO, Corina Macri.

Acestia cer ca industria ospitalitatii sa nu mai fie supusa ratei de incidenta, ci sa-si desfasoare activitatea pe baza certificatului verde digital, atat din partea clientilor, cat si a angajatilor din industrie. Reprezentantii FIO cer si renuntarea la restrictiile de 50%, 30%, din suprafata ocupata, fiind considerate „masuri fara niciun argument stiintific”.

„Din 30% populatie vaccinata, automat s-a redus masa de clienti potentiali si acesta este cel mai bun regulator al densitatii populatiei. Ce folos sa stabilesti grad de ocupare de 30% sau 50% in restaurante, cand toate persoanele beneficiaza de certificat verde digital? Atunci pentru ce au facut vaccin, s-au testat sau au trecut prin boala?”, scrie Corina Macri.

„Practic muncim din mai pana in septembrie, dar suntem contribuabili ai statului roman 365/365 de zile pe an”
Antreprenorii spun ca lucreaza din mai si pana in septembrie, dar sunt contribuabili ai statului tot anul, platesc impozite si taxe la bugetul statului si bugetul local. Reprezentantii FIO cer schimbarea modului de aplicare al restrictiilor, sa se gaseasca un echilibru intre virus-sanatate-economie-comunitate.

„Ne cereti sa ne platim impozitele si taxele la bugetul statului si bugetul local, ne cereti sa ne achitam creditele, ne cereti sa ne pastram angajatii, ne cerem sa sustinem comunitatea locala, dar ne amenintati de la o zi la alta, omorandu-ne incet, dar sigur activitatea si munca noastra. Practic muncim din mai pana in septembrie, dar suntem contribuabili ai statului roman 365 /365 zile pe an. Nu se poate asa ceva!!!” (…) In speranta ca veti reusi in ceasul al 12 lea sa gasiti un echilibru intre virus-sanatate-economie-comunitate, ne bazam puterea dumneavoastra de decizie si asumare a viitorului acestei tari”, conchide Corina Macri.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1241 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006525 (s)