News Flash:

Tudorel Toader: Niciun oficial nu a avansat vreo suma pentru posibile despagubiri ale fostilor detinuti

30 Martie 2018
845 Vizualizari | 0 Comentarii
tudorel toader4

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a precizat, vineri, pe Facebook, referitor la despagubirile pentru conditiile din inchisori, ca niciun oficial nu a avansat vreo suma pentru acestea, ci doar au fost oferite exemple similare din alte state.
"Niciun oficial nu a avansat vreo suma de bani pentru posibile despagubiri ale fostilor detinuti, in sensul hotararii pilot CEDO, referitoare la conditiile necorespunzatoare din penitenciare. Au fost insa oferite exemple similare din alte state - Ungaria, Italia....! Victimele infractiunilor se constituie parte civila in procesul penal, urmand a fi despagubite de catre inculpati, cei care au produs prejudiciul. Statul confisca ceea ce s-a dobandit prin comiterea infractiunilor", a scris, vineri, ministrul Justitiei, pe Facebook.

Reactia lui Tudorel Toader vine dupa ce sindicatele din penitenciare au acuzat ca intentia ministrului de a despagubi detinutii va costa bugetul de stat intre 370 milioane de euro si 550 milioane de euro.

"Intentia ministrului Justitiei de a «despagubi» infractorii aflati in penitenciare in perioada 2012-2017 are, pe langa caracterul inoportun si imoral, o importanta influenta bugetara, avand in vedere numarul mare de fosti detinuti care vor beneficia de cei 5-8 €/zi de detentie in conditii improprii. Concret, la un rulaj total al detinutilor estimat pentru perioada 2012 – 2017 de 92.000 de detinuti, acestia fiind beneficiarii, costurile totale pentru bugetul de stat se vor ridica la o suma cuprinsa intre 370 milioane € (la o despagubire de 5€/zi/detinut) si 550 milioane € (la o despagubire de 8€/zi/detinut)", se arata intr-un comunicat de presa al Federatiei Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor (FSANP), postat pe site-ul institutiei.
Ministrul Justitiei a mai anuntat ca nu a cerut nicio ancheta administrativa la Curtea de Apel Ploiesti, dupa intarzierea cu care au ajuns actele originale pentru extradarea lui Sebastian Ghita.

"Ministerul Justitiei nu a solicitat nicio ancheta administrativa la Curtea de Apel Ploiesti, referitoare la faptul ca au fost necesare doua saptamani pentru ca originalele documentelor de extradare sa ajunga la Bucuresti ! Daca o astfel de ancheta se desfasoara, poate fi la initiativa laudabila a conducerii instantei", a anuntat, vineri, ministrul Justitiei, pe Facebook.

Curtea de Apel Ploiesti a anuntat, intr-un raspuns pentru agentia de presa MEDIAFAX, ca a demarat o ancheta administrativa cu privire la persoanele implicate in eliberarea actelor necesare cu privire la extradarea lui Sebastian Ghita si cum au actionat acestea, dupa ce ministrul Tudorel Toader a criticat viteza de reactie a instantei din Ploiesti.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1190 (s) | 43 queries | Mysql time :0.005856 (s)