News Flash:

DECLARATIA ZILEI - Miron Cozma, despre dosarul Mineriada: "Se vrea ca acest proces sa dureze pana cand moare Iliescu"

29 Martie 2018
938 Vizualizari | 0 Comentarii
miron cozma

Fostul lider al minerilor din Valea Jiului, Miron Cozma, s-a declarat nemultumit de maniera in care se judeca dosarul Mineriadei, precizand ca intentia celor din justitie este probabil ca procesul sa dureze cel putin 20 de ani sau "poate pana cand moare Iliescu".
"La modul cum se desfasoara in acest moment procedura civila si urmeaza se se judece la urma pe zona penala procesul, cred ca este o intentie a celor din justitie ca acest proces sa dureze cel putin 20 de ani sau, daca vreti, sa fiu mai franc, asa cum ma stiti, poate pana cand moare Iliescu. E incredibil ceea ce se intampla in tot sistemul judiciar (...) Cum e posibil ca in 2009, pe vremea lui Basescu, procuratura militara a lui Basescu ii da NUP (neinceperea urmaririi penale -n.r.) lui Iliescu, atentie, pentru ca nu este militar. Pai Miron Cozma este militar? Basescu nu a citit Constitutia sa vada ca presedintele este comandantul suprem al Armatei?", a declarat Miron Cozma, la Tribunalul Bucuresti, acolo unde se tine cel de-al doilea termen al dosarului "Mineriada din 13-15 iunie 1990", in camera preliminara.

Aproximativ trei sute de persoane au venit, joi dimineata, la Tribunalul Bucuresti, in calitate de parti civile, in dosarul "Mineriada din 13-15 iunie 1990". Pana la ora transmiterii stirii, Ion Iliescu si ceilalti inculpati nu s-au prezentat la proces.

Pentru ca Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) nu are un spatiu adecvat pentru desfasurarea acestui proces in care sunt foarte multe parti civile, judecarea dosarului de catre magistratii instantei supreme are loc la sala de festivitati a Tribunalului Bucuresti.

"Se asteapta o decizie de atatia ani, trebuie sa fie o decizie rapida, pentru ca dosarul sa intre in firesc, in sensul de a merge in instanta si pentru a fi inceputa judecata. Aceasta faza preliminara trebuie sa se incheie cat mai repede. Nu am avut aprobarea de a vedea sala. Este normal ca inculpatii nu s-au prezentat. Ion Iliescu, presedinte de onoare a Frontului Salvarii si astazi al PSD-ULUI. Este ceva normal. Aceeasi atitudine aroganta a criminalilor din decembrie 89 si pana in 2018", a declarat presedintele Asociatiei 21 Decembrie 1989, Teodor Maries, inainte de sedinta.

Si la prima infatisare la instanta in dosarul Mineriadei, care a avut loc pe 20 februarie, au avut loc incidente, zeci de oameni, parti vatamate in dosar, strangandu-se in curtea instantei din cauza lipsei de spatiu din sala de judecata. Unui barbat i s-a facut chiar rau. Sedinta s-a tinut atunci la sediul Curtii Militare de Apel, pentru a nu fi blocata activitatea Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

Presedintele instantei supreme, Cristina Tarcea, s-a plans in mai multe randuri de faptul ca nu exista suficient spatiu de depozitare la instanta, in contextul volumului mare de documente din dosarul Mineriadei. Tarcea a spus ca a semnalat institutiilor responsabile problema, insa nu s-au gasit solutii.

Cauza este in camera preliminara, judecatorii urmand sa stabileasca daca instanta a fost sesizata in mod legal.

Procurorii militari ai Sectiei Parchetelor Militare din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie au finalizat, in iunie 2017, cercetarile in dosarul „Mineriada din 13 – 15 iunie 1990” si au dispus trimiterea in judecata a cauzei, 14 persoane, printre care Ion Iliescu, Petre Roman si Virgil Magureanu fiind judecate. Procurorii militari sustin ca exista probe potrivit carora acestia ar fi organizat si coordonat direct atacul impotriva populatiei civile, ceea ce ar fi dus la uciderea prin impuscare a patru oameni, ranirea prin impuscare a trei, vatamare integritatii fizice si psihice a 1.269 de oameni si privarea de libertate a alti 1.242.


mineriadei moare iliescu
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1243 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005872 (s)