News Flash:

Tot mai putini profesori titulari si birocratie excesiva in universitati. Avertismentul rectorului UPT

24 Mai 2022
368 Vizualizari | 0 Comentarii
UVT

Universitatea Politehnica Timisoara se confrunta in ultimii ani cu o scadere a personalului didactic specializat de 10%. Specialistii si studentii sunt in crestere, insa in cale le sta birocratia. Rectorul UPT se teme de un colaps al sistemului de invatamant si al pietei muncii.
 
 
Pensionarea multor dascali, dar si cresterea salariilor din domenii precum IT&C, inginerie sau automotive au facut ca in sistemul universitar sa fie cel mai mic grad de ocupare a posturilor cu cadre didactice titulare, din ultimii ani, este perspectiva Universitatii Politehnica din Timisoara.

In locul cadrelor didactice titulare au venit specialisti din companii, insa doar pentru laboratoare si proiecte, pentru ca cerintele ii impiedica sa fie angajati.


„De multa vreme discutam cu specialisti din anumite domenii. Sunt oameni care au ajuns la 45-50 de ani si vor sa dea ceva inapoi universitatii, doresc sa se angajeze la noi, insa nu putem sa ii aducem decat prin plata cu ora. Nu putem sa ii angajam pentru ca nu au publicate anumite articole stiintifice, desi experienta lor din piata – in opinia mea – este la fel de importanta.

In prezent, daca Bill Gates vine sa il angajam la Universitatea Politehnica Timisoara, nu putem sa o facem pentru ca nu indeplineste grila de concurs sau nu are un indrumator de laborator. In ultimii zece ani, doar in doi ani am avut usoare cresteri de cadre didactice titulare. In schimb, in restul anilor am avut scaderi, in medie cate 15 pe an”, sustine Florin Dragan, rectorul Universitatii Politehnica Timisoara.

Rectorul UPT crede ca solutia ar fi o lege prin care companiile si angajatii sa fie interesati de studii de doctorat. De ajutor ar fi si echivalarea anumitor activitati din companii pana la un anumit nivel de predare. In plus, companiile au nevoie de cat mai multi specialisti, lucru imposibil de facut in lipsa de dascali.

Potrivit unei analize a rectorului Universitatii Politehnica Timisoara, populatia scolara intre 19-23 de ani va scadea in urmatorii 15 ani cu 12% la nivel national, iar in bazinul de recrutare din zona de sud si vest, va fi o scadere de aproximativ 20%. Studentii trebuie sa aiba si ei cat mai multe avantaje pentru a studia.

„Se impune implementarea unor politici publice in zona demografica, pentru ca deja avem o scadere importanta a numarului de studenti comparativ cu 2010. O alta scadere, in timp ce piata muncii are nevoie de mai multi oameni, va crea o criza in companii.

Este nevoie si de un ajutor dat universitatilor de a atrage studenti straini. Asta ar insemna si taxe mai mici pentru studentii extracomunitari, pentru ca la noi acestea depasesc 2000 de euro pe zona de inginerie, in timp ce in tari precum Germania sau Danemarca, studentul strain nu plateste nicio taxa. Normal ca acel tanar va alege sa mearga acolo, in detrimentul Romaniei. Aceasta ultima solutie poate crea un efect intr-un viitor apropiat, de 2-3 ani.

De asemenea, se vorbeste despre o noua lege a educatiei. Din start aceasta trebuie sa contina posibilitatea obtinerii unor microcredite si a unei duble diplome europene”, mai spune Florin Dragan.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1271 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006410 (s)