News Flash:

Propunerea primarului Robu: Statuile de pe fatada veche a Operei din Timisoara sa fie scoase si asezate pe piedestal!

8 Februarie 2014
1344 Vizualizari | 0 Comentarii
Primarul Nicolae Robu spera ca Guvernul sa dea bani Timisoarei macar pentru unele interventii la fatada Operei. El isi doreste ca statuile de pe vechea fatada sa fie scoase la lumina. “Interventii nu pot avea loc decat cu fonduri alocate de Guvern. Solutia care trebuie aplicata pentru reabilitarea Operei, o cladire emblematica pentru orasul nostru, este consider eu, pastrarea aspectului actual care a fost dat de catre cel mai mare arhitect pe care noi l-am avut, Duiliu Marcu si care asigura o armonie pietei. Dorim extragerea celor 2 statui aflate ascunse in frontispiciu. Nu se potriveste ca cele doua statui sa fie lasate la vedere, in nișe, in locul unde sunt actualmente pentru ca aspectul fatadei a fost total schimbat fata de cum era initial”, este de parere Robu.
Primarul mai spune ca cele doua statui ascunse dupa actuala fatada a cladirii Operei ar trebui scoase de acolo si puse in valoare. In trecut, Robu spunea ca nu ar trebui sa se revina la vechea fatada, insa statuile trebuie puse in valoare.
“Consider ca cele 2 statui ar trebui sa fie amplasate pe cate un piedestal adecvat, la o anumita inaltime pe care specialistii il vor stabili si un aspect pe care de asemenea specialistii in vor stabili, de o parte si de alta a Operei. Ele vor fi in felul acesta mai vizibile si vor fi puse in valoare asa cum se cuvine. Sper sa obtinem macar pentru acest obiectiv, sprijin financiar“, a mai spus Robu. Constructia cladirii Palatului Culturii a inceput in 1871, dupa planurile renumitilor arhitecti vienezi Helmer si Fellner (constructori a numeroase sali de teatru din Europa – Budapesta, Viena, Odessa) si a fost terminata in 1875. Prima reprezentatie inaugurala a avut loc la 22 septembrie 1875 (in limba maghiara), respectiv la 25 septembrie 1875 (in limba germana).

Doua incendii de proportii au devastat cladirea. Primul a avut loc in 1880 si reconstructia a durat pana in 1882, pastrandu-se integral forma originala a cladirii, construita in stil “Renaissance”. Dupa cel de-al doilea incendiu – 1920 – au mai ramas intacte doar aripile laterale ale cladirii. Reconstructia se face dupa planurile arhitectului Duiliu Marcu, pastrandu-se stilul original numai la fatadele laterale, fatada principala si sala de spectacole imbracand stilul neobizantin caracteristic arhitecturii romanesti a timpului. Opiniatimisoarei.ro


fatada operei
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1242 (s) | 32 queries | Mysql time :0.006363 (s)