News Flash:

Proiectul care interzice paharele, farfuriile si paiele de plastic revine in Consiliul Local Timisoara, dupa o luna

25 Octombrie 2021
322 Vizualizari | 0 Comentarii
pahare de plastic

Aida Szilagyi insista, la o luna de cand colegii ei din consiliul local nu au fost de acord cu proiectul de hotarare care interzice folosirea paharelor, paielor si tacamurilor din plastic la actiunile organizate sau avizate de Primaria Timisoara. Proiectul, fara modificari, revine pe ordinea de zi a sedintei de marti, in timp ce altele asteapta luni bune sa ajunga la vot.
 
Alesul USR Aida Szilagyi incearca pentru a doua oara sa-si convinga colegii din Consiliul Local Timiosoara sa interzica paiele, paharele, farfuriile si tacamurile din plastic la actiunile primariei si la cele avizate de primarie. Un proiect de hotarare pe aceasta tema a aparut in luna iulie si prevedea ca „incepand cu 1 decembrie 2021 nu se vor mai utiliza produse din plastic de unica folosinta in cadrul evenimentelor de orice natura (…) pentru care este necesar avizul Primariei Municipiului Timisoara sau a actiunilor (…) pe care aceasta si institutiile subordonate, respectiv societatile aflate in subordinea CL al Municipiului Timisoara le organizeaza si desfasoara”.

Consilierul local USR vrea sa se foloseasca doar materiale reutilizabile si/sau biodegradabile si sa-i oblige pe organizatorii de evenimente sa depuna, in scris, „o informare referitoare la produsele reutilizabile sau biodegradabile care vor fi utilizate (…) cu evidentierea cantitatii si a materialului din care au fost confectionate acestea”. Verificarile se fac de catre Politia Locala.

Proiectul a ajuns pe mesele consilierilor locali la sfarsitul lunii septembrie. Alesii au discutat vreme buna pe marginea acestuia, dar n-au ajuns la nicio concluzie, asa ca l-au picat la vot. Initiatoarea a promis imediat dupa sedinta de consiliu local ca „este proiectul meu care va reveni pe ordinea de zi la urmatoarea sedinta de consiliu local” si le-a transmis colegilor consilieri ca „propunerea va include sanctiuni, asa cum va doriti”.

Propunerea Aidei Szilagyi revine in atentia alesilor locali, dar nu sunt modificari. Cel mai probabil ea a pregatit amendamente.

Pana una alta, conform Directivei SUP (Single Use Plastic) 2019/904, statele membre trebuie sa se asigure ca anumite produse din plastic de unica folosinta nu mai sunt introduse pe piata UE, pana la 3 iulie 2021. Directiva se refera la produse pentru care exista alternative, cum ar fi tacamurile, betisoarele de bumbac, farfuriile, paiele, paletele pentru cafea, bastoanele pentru baloane si unele produse din polistiren expandat, adica recipiente pentru alimente si bauturi si toate produsele din plastic oxo-degradabil.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1278 (s) | 43 queries | Mysql time :0.007286 (s)