News Flash:

Se voteaza taxele si impozitele pentru 2022. Primaria Timisoara propune majorarea lor, pentru servicii de calitate

25 Octombrie 2021
351 Vizualizari | 0 Comentarii
Primaria Timisoara

Consilierii locali vor decide, marti, valoarea impozitelor si taxelor locale pentru anul 2022. Timisorenii care detin cladiri rezidentiale vor plati dari cu 20% mai mari, dar valorile cresc si pentru persoanele fizice care au in proprietate cladiri nerezidentiale. „Daca vrem servicii de calitate, trebuie sa ne asiguram ca avem si venituri”, explica inca din aceasta vara primarul Dominic Fritz.
 
Va reamintim, primaria majoreaza „sanatos” impozitele pe anul 2022, in special pentru persoanele fizice care detin cladiri nerezidentiale, care vor ajunge sa plateasca la fel ca persoanele juridice.

Propunerea este majorarea cu 20% a impozitelor pentru cladirile rezidentiale si cladirile-anexa aflate in proprietatea persoanelor fizice. Cresterea este mai mare pentru cladirile nerezidentiale aflate in proprietatea persoanelor fizice, care vor plati la fel ca persoanele juridice, adica de trei ori mai mult decat pana acum.

„Impozitul pe cladirile nerezidentiale aflate in proprietatea persoanelor fizice, prevazut la alin. (2) al prezentului articol (cota maxima de 1,3 – n.r.), precum si impozitul/taxa pe cladirile nerezidentiale aflate in proprietatea sau detinute de persoanele juridice, prevazut la alin. (4) al prezentului articol (cota maxima permisa de lege de 1,3 – n.r.), se majoreaza in conformitate cu prevederile art.489 alin.1 si alin.2 din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal, cu o cota aditionala de 50% din cota de impozit stabilita”, se arata in proiectul de hotarare care ajunge marti in atentia consilierilor locali.

Practic, persoanele fizice care au in proprietate cladiri nerezidentiale, adica imobile folosite pentru activitati economice, vor avea de platit un impozit de trei ori mai mare, prin aplicarea cotei de 1,95, crescuta de la 0,6 cat era anul acesta.

Impozitele pe cladiri rezidentiale au fost calculate cu o cota de 0,08% asupra valorii impozabile a cladirii, iar pentru anul 2022 se va aplica o cota de 0,10% asupra valorii impozabile a cladirii. Atentie, este vorba despre „cladirile rezidentiale si cladirile-anexa aflate in proprietatea persoanelor fizice”. Calculul este identic pentru persoanele juridice care detin cladiri rezidentiale.

„Asteptarile oamenilor se dezvolta, asteptarile fata de calitatea serviciilor publice, transport in comun, curatenie si asa mai departe, pretul de energie, de gaz, de care depinde si Primaria Timisoara, a crescut foarte mult. Asa ca am decis, pentru cladirile rezidentiale, pentru persoanele fizice, sa ne adaptam la nivelul unor orase precum Cluj, Bucuresti, Brasov, dar sa ramanem sub pragul unor orase precum Iasi, Constanta sau Oradea. Am adaugat un 0,02% si suntem la acelasi nivel ca si Bucuresti, Cluj, Brasov. Cred ca daca vrem servicii de calitate in Timisoara trebuie sa ne asiguram ca avem si venituri. In acelasi timp, bineinteles ca trebuie sa taiem din cheltuielile de functionare acolo unde este o risipa de bani”, a declarat, in august, primarul.

O alta noutate venita din partea primariei se refera la bonificatia de 10% acordata pentru cei care isi platesc impozitele integral pana la data de 31 martie. De ea vor beneficia doar persoanele fizice, nu si cele juridice.

Reprezentantii Primariei Timisoara propun si eliminarea a 12 taxe speciale, dar a fost reintrodusa taxa pentru promovarea turistica a orasului.

PMT a estimat o crestere de 18 milioane de lei dupa majorarea impozitelor, pe anul 2022. Proiectul de hotarare a fost facut public in luna august, iar mai multi consilieri locali au comentat intentia primariei de a majora impozitele. Social democratii au anuntat inca de atunci ca nu voteaza proiectul de hotarare si ca poarta discutii cu colegii din PNL si Pro Romania pentru a asigura o majoritate in Consiliul Local Timisoara, „care sa stopeze acest demers menit sa mascheze incompetenta financiara a unei administratii complet depasite”.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1424 (s) | 32 queries | Mysql time :0.004934 (s)