News Flash:

City managerul Creiveanu spune cum trece Timisoara de criza caldurii: Comutam masiv pe carbune, sunt negocieri cu furnizori de gaz

22 Octombrie 2021
451 Vizualizari | 0 Comentarii
caldura Timisoara

Colterm va functiona preponderent pe carbune, de luni, dar numai daca va gasi si un furnizor de gaz. E.ON a anuntat ca opreste gazul pentru Timisoara, fara explicatii, spun reprezentantii primariei, desi anuntul furnizorului a venit la cateva zile de cand primarul Dominic Fritz a facut publica intrarea in insolventa a Colterm. Societatea de termoficare abia isi face stocurile de carbune, iar city managerul Matei Creiveanu da asigurari ca de luni va exista un contract cu un alt furnizor.


Timisorenii ar putea ramane fara apa calda si caldura de luni, dupa ce E.ON a decis sa opreasca robinetul de gaz pentru Colterm, a anuntat Primaria Timisoara, joi seara. Dincolo de problemele datoriilor istorice si insolventa anuntata luni de Dominic Fritz, ca sa poata incalzi locuintele a celor aproape 56.000 de abonati, societatea de termoficare are nevoie de gaz si carbune. Cele doua centrale electrice de termoficare care le livreaza caldura si apa calda timisorenilor, CET Sud si CET Centru, functioneaza pe carbune si gaz: CET Sud poate functiona doar pe carbune, dar tot are nevoie de gaz sa arda, iar CET Centru poate functiona exclusiv pe gaz.

+TVA! Profita de 7.500€ Avantaj Client!

Ce se intampla totusi de luni la Timisoara, in conditiile in care E.ON „taie” gazul pentru Colterm din 25 octombrie? Ne explica city managerul Matei Creiveanu, care spune ca reprezentantii societatii de termoficare sunt in pline negocieri cu alti furnizori de gaz.

„Comutam masiv pe carbune, practic 90% din energie va fi asigurata de carbune, iar pentru diferenta vom avea un nou furnizor de gaz, fie ca va fi un furnizor de ultima instanta, fie ca va fi unul de pe piata libera. Este o lista de furnizori de ultima instanta care e publica, un numar cu o singura cifra, si pe langa aceia mai sunt cativa. Aceasta tema este localizata la cei de la Colterm, se discuta conditii contractuale destul de complexe. Intrarea in insolventa cumva ne ajuta, pentru ca ne concentram pe activitatea curenta si nu ne mai ataca datoriile din trecut pana la un punct”, ne-a declarat Creiveanu.
Administratorul public al Timisoarei sustine ca nimeni din primarie nu isi explica gestul E.ON de a opri robinetul de gaz pentru Timisoara, in conditiile in care facturile se plateau zilnic. Pana acum cinci-zile sau o saptamana, sustine acesta, Colterm nu avea nicio datorie la furnizorul de gaz. In afara de cele istorice.
Calculele si scenariile Primariei Timisoara
Calculele specialistilor din primarie sunt destul de sumbre. In conditiile exploziei pretului la gaz, Colterm factura Colterm la gaz poate ajunge la 4,5 milioane de lei/zi intr-o luna de iarna.
„In momentul in care am dat drumul la caldura, consumul a crescut exponential, facturile zilnice au ajuns la peste 2 milioane de lei, in conditiile in care nu aveam ger afara. Calculul nostru e ca daca am fi mers suta la suta pe gaz si era o luna de iarna in toata regula am fi ajuns la 4,5 milioane de lei factura pe zi pentru gaz. Pretul e urias.
Daca trecem preponderent pe carbune, costul se diminueaza simtitor. La un calcul grosier, pe o zi de iarna, costul cu carbunele ar fi undeva pe la 250.000 de lei, costul cu gazul ar fi undeva pe la 500.000-600.000 de lei, in conditiile in care gazul ar reprezenta sub 10% din necesarul de energie, atat de disproportionat e pretul. Acum patru luni, in vara, calculul arata invers, arata ca o operare pe baza de gaz este mai ieftina”, ne-a explicat Matei Creiveanu.
Administratorul public al Timisoarei recunoaste ca ar putea scadea costurile cu cateva investitii serioase. Cea mai importanta ar fi la CET Centru, care s-ar putea lega direct de o conducta Transgaz. La CET Sud exista un proiect mai vechi, vehiculat joi si de presedintele CJ Timis Alin Nica, drept „una dintre solutiile la criza Colterm”: tot conectarea la o conducta Transgaz. Nica sustine ca a venit inca din februarie cu aceasta solutie. Numai ca ideea este veche si nu ar ajuta prea mult Colterm, spun reprezentantii PMT.
„Solutia asta nu este noua, este de foarte multi ani. Dar CET Sud este pe carbune, consumul de gaz este neimportant. Principalul consumator de gaz al Colterm este CET Centru. CET Sud nici macar nu indeplineste criteriile administrative de consum minim pentru a se bransa la Transgaz. Se pot face exceptii, e o intreaga discutie si cu niste investitii se poate bransa la Transgaz si proiectul este vechi. Dar impactul in economia de bani a Colterm este neglijabil in contextul actual de pret.
Importanta este bransarea CET Centru la gaz, dar acolo costul este exponential mai mare si inseamna a trece o conducta de gaz Transgaz de la periferia orasului pana in centru. CET Centru este bransat la reteaua de distributie a Delgaz Grid.
Componenta de distributie este doar una din tariful de gaz, acum a explodat pretul gazului marfa. La CET Sud nu indeplinim conditiile pentru un bransament la Transgaz, aceste negocieri s-au purtat, pentru a mari un pic consumul de gaz acolo, pentru ca Transgaz sa faca o exceptie, sunt multe discutii. Proiectul e vechi de multi ani si specialistii din Colterm care stiu situatia din teren cel mai bine au avut-o pe radar. Pur si simplu s-a blocat in discutii administrative cu ANRE si Transgaz, care au spus, verde in fata, ca CET Sud nu se califica pentru un bransament direct in Trasngaz, din punct de vedere al consumului, nu are consumul minim necesar. Se califica CET Centru, doar ca acolo este o situatie mult mai complexa, tehnic si financiar. Proiectul este pe parcursul administrativ, cred ca s-a contractat si un proiectant de catre Colterm”, ne-a declarat city managerul Timisoarei.
Colterm nu avea nici stoc de carbune
Societatea de termoficare este pe marginea prapastiei de ani buni, dar administratia locala a rostogolit-o putin cate putin. Colterm a inceput sezonul fara stoc de carbune, iar primele trenuri au ajuns abia zilele acestea la Timisoara. Primarul Dominic Fritz a cerut carbune din rezerva de stat, pentru ca fara ajutorul guvernului nu se poate iesi la liman.
„Pe vremuri, fiecare CET avea pe platforma lui carbune pentru rezerva de stat, asta nu mai exista de multi ani, dar statul are pentru sistemul energetic national o rezerva de carbune si alocarea lui sta in puterea guvernului. De altfel, Timisoara are un lux, de a putea opera fie pe gaz, fie pe carbune, si poate sa ceara ajutor din rezervele de stat. Alte CET-uri nu mai au acest lucru, pentru ca cele mai multe din cele care functionau pe carbune au fost inchise sau trecute pe gaz. E cazul Oradiei, de exemplu, care a avut un CET exclusiv pe carbune si a trecut exclusiv pe gaz. Ei au o instalatie facuta cu 120 de milioane de euro, fonduri europene. Si totusi, acolo, primarul a declarat ca are nevoie de ajutor si ca premierul Citu i-a promis 20 de milioane de euro pentru a trece aceasta iarna. Pana si un sistem modernizat are probleme.
Din discutiile noastre cu cei de la rezerva de stat si cu cei de la Ministerul Energiei intelegem ca exista (carbune in rezerva de stat – n.r.). E destul de simpla situatia: acum, sa produci un MW de caldura, la Colterm costa 800 de lei, cu pretul actual. In acest mix 200 de lei per MW este maximum cat poate sa dea primaria prin lege, subventie. 200 de lei plateste consumatorul, 400 raman neacoperiti”, mai explica Matei Creiveanu.
Economistul Creiveanu a fost prezentat in 1 februarie ca noul administrator public al orasului, venit din sectorul privat. El spune ca insolventa este necesara, ca ultima solutie, pentru salvarea Colterm. O compara cu o operatie chirurgicala.
„Insolventa este ca o operatie chirurgicala, pana la un punct incerci sa o eviti si exista un moment in care chirurgul decide ca e solutia cea mai buna. Dar nu e o decizie pe care o iei cu usurinta, ca la o interventie chirurgicala. Asta este situatia si aici, e singura solutie care practic permite operarea in continuare a sistemului de termoficare in conditiile de datorii istorice si care permite sa te concentrezi pe operarea curenta si pe a aloca banii pe functionarea curenta, datoriile urmand a fi restructurate de un administrator de insolventa. Era foarte greu si a fost foarte greu pe timpul verii sa platesti si operarea curenta si sa platesti si datorii din urma, lucru pe care l-am facut pana acum.
S-au incercat tot felul de alte masuri inainte, negocieri cu creditorii, reesalonari samd. Toate planurile astea greu de implementat, dar care au fost duse cu sacrificii, sacrificand pur si simplu alte destinatii pentru bani, au fost date peste cap in momentul in care pretul la gaz s-a multiplicat in ultimele doua luni. Orice calcul pe care l-am fi putut face acum trei luni pentru operationalizarea Colterm au fost date peste cap. Este o situatie pe care o au toate municipiile, e o diferenta de nuanta. Diferenta majora este ca, in afara de Bucuresti, Timisoara are cel mai mare sistem de termoficare centralizata nerestructurat, nici tehnologic, nici institutional. Diferenta fata de Bucuresti, care este de zece ori mai mare decat Timisoara, este ca Bucurestiul a primit gaz de la Romgaz cu 150 de lei/MW. Noi plateam la E.EON 550 de lei/MW, marfa, fara transport, distributie, acciza. La Arad nici macar nu s-a dat drumul la CET tocmai din cauza tarifului, la Drobeta Turnu Severin la fel”, ne-a mai declarat city managerul Timisoarei.
Nu se poate fara ajutor de stat
Ce se intampla totusi, de luni, la Timisoara? Matei Creiveanu crede ca timisorenii nu vor ingheta in case, pentru ca specialistii Colterm negociaza in continuare cu posibili furnizori de gaz. Primele trenuri de carbune deja au ajuns la Timisoara, iar Primaria Timisoara si societatea de termoficare vor trebui sa „se impace” si cu Complexul Energetic Oltenia, care, spune administratorul public, are cel mai potrivit carbune pentru CET Sud.
„Carbunele vine in flux, ieri a ajuns primul tren, acum sunt pe traseu mai multe, suntem in flux cu furnizorul de la Oradea, acolo avem alocate mai multe zeci de mii de tone pentru acest sezon si mai sunt si alti furnizori. Noi speram sa putem sa deblocam situatia si de la Complexul Energetic Oltenia, care are carbunele pentru care acest CET a fost construit, ca putere, ca si specificatii. Colterm are o esalonare cu ei, dar sa zicem ca, in trecut, Colterm, administratia locala si-au batut joc de acest furnizor traditional, de care practic erau legati ombilical. Au acumulat datorii, nu au facut nimic cu ele, pana cand CO, cred ca aflat si el in insolventa, a oprit furnizarea. Daca CO are incredere ca Colterm va plati ceea ce consuma si ca va incepe cumva etapizat sa plateasca si din datoriile istorice, cred ca va da drumul la carbune. Astea sunt solutiile, pe langa rezerva de stat. Dar, oricum ar fi, in ecuatia aceasta, ca e vorba de carbune de la rezervele de stat, ca e vorba de alocari de fonduri, la o cvadruplare a pretului la gaz niciun municipiu nu poate sa supravietuiasca cu termoficarea fara ajutor de stat”, mai explica Creiveanu.
Colterm va functiona de luni preponderent pe carbune, iar pentru consumul de gaz necesar, „o fractie din ce s-a consumat iarna trecuta pe zi”, va exista un alt contract cu un furnizor.
„De asta suntem aici. Dincolo de toate discutiile politice, nu exista alta prioritate pentru administratia locala si nu este cineva iresponsabil sa lase totul asa. Discutam pana si cu E.ON, noi am avut un comportament extrem de fair-play cu ei, am platit si datorii din urma, e o decizie a lor, nu vreau sa o comentez, dar suntem pana si cu ei in discutie, nu avem orgolii, pur si simplu trebuie sa rezolvam situatia in modul cel mai economic, cel mai viabil pentru sistemul de termoficare”, insista city managerul.
Reprezentantii primariei sustin ca poarta zilnic discutii cu cei de la Bucuresti, iar guvernul poate da o hotarare pentru alocarea de carbune din rezerva de stat. Si totusi, ca sa arda carbune, Colterm are nevoie si de gaz.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1154 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006528 (s)