News Flash:

Alin Nica, despre problema Colterm: Evident ca guvernul nu va lasa Timisoara sa sufere, se va gasi o solutie

22 Octombrie 2021
376 Vizualizari | 0 Comentarii
Colterm

 

Presedintele CJ Timis, Alin Nica, spune ca insolventa Colterm este „cea mai proasta solutie posibila” si ca el i-a dat primarului Dominic Fritz solutii pentru salvarea Colterm inca din primavara. Crede insa ca noua administratie e „tabula rasa” si ca lamentarea nu rezolva problemele societatii de termoficare. E.ON a anuntat ca opreste robinetul pentru Timisoara, iar orasul nu va mai avea caldura si apa calda de luni.

Alin Nica il acuza pe primarul Timisoarei ca a lasat sa treaca vara, in conditiile in care Dominic Fritz a anuntat, luni, 18 octombrie, intrarea in insolventa a societatii de termoficare a Timisoarei.
„Nu am crezut ca administratia Fritz va ajunge in aceasta situatie, desi au fost semnale, insa nu mi-a venit sa cred ca putem ajunge sa avem un oras ca Timisoara in situatia de a nu avea apa calda si caldura, acum, la 30 de ani dupa revolutie. (…)
Situatia este foarte grava, desi nu am spus-o public, eu am venit inca din februarie cu una dintre solutiile la criza Colterm. Atunci cand am fost la Transgaz, pentru a rezolva problema conductei din zona Deta – Moravita, si l-am luat si pe Dominic Fritz, pentru ca am avut o idee de a reduce cu 30% costurile cu aprovizionarea cu gaz la CET Sud. Acest lucru, prin realizarea unei bucle interne, locale, de intepare in reteaua de transport nationala si eliminarea practic a distribuitorului din aceasta constructie. Se economisea in acest fel 30% din costul cu gazul. Din pacate, din intalnirile mele succesive cu Transgaz, au venit aici CA de la Transgaz, a venit de trei ori directorul general al Transgaz si l-am intrebat de fiecare data «Domnul Fritz v-a mai dai vreun telefon? V-a mai sunat in legatura cu aceasta investitie minora, raportat la problemele cu care Colterm se confrunta?» si raspunsul a fost de fiecare data «Nu». (…) Ar fi durat cam o luna sa se faca acea «bucla». Venea de la platforma Incontro, care este in apropiere de CET Sud, pe Calea Sagului. Se putea face contract direct cu producatorul, deci pret mai mic decat atat nici nu se putea gasi. Cu orice producator. Transgaz asigura doar transportul intre producator si distribuitor. In cazul nostru, daca Colterm se «intepa» in conducta de transport, putea sa ia direct, sa nu mai apeleze la distribuitor. Cat costa sa bagi o teava in pamant, asta era toata investitia”, a transmis, joi, presedintele Consiliului Judetean Timis.
„Datul vinei n-o sa le tina de caldura timisorenilor”
Alin Nica spune ca „dezinteresul ne-a adus in situatia in care suntem acum” si ca la fel s-a intamplat si cu amenda pentru lipsa certificatelor anti-poluare. „Doar cu 1% din acea amenda, pentru ca aceasta investitie costa un milion de lei, 200.000 de euro, intr-o luna CET Sud avea gaz cu 30% mai ieftin. De ce s-a luat aceasta decizie sa nu se faca aceasta investitie, care si acum se poate face, doar primaria poate sa raspunda. Nu este doar singura solutie, pentru ca problema e clara. Exista, nu tine de CJ, dar asta nu ma face insensibil la suferintele oamenilor (…) .Ma voi implica si in cazul acesta, pentru ca si pe mine m-au votat majoritatea timisorenilor (…), este frustrant pentru mine, asa cum este si pentru timisoreni, sa vad ca cei care sunt indrituiti din punct de vedere legal sa rezolve aceste probleme nu o fac.
Si tin sa trag un semnal de alarma, sa-i trag acum de maneca pe domnul primar Fritz, pe domnul viceprimar Latcau, intreaga administratie USR de la Timisoara, sa se trezeasca, pentru ca vietile oamenilor (…) sunt in joc. Caldura in case este o utilitate esentiala pentru un stat modern. Nu te poti juca cu chestiunea asta si sa vii sa te lamentezi, sa cauti vinovati, dar numai solutii sa nu gasesti. Chestiile acestea, datul vinei, ba pe administratiile anterioare, ba pe pretul la gaz, criza mondiala, n-o sa le tina de caldura timisorenilor. Scuzele si acuzele nu sunt solutia pentru Colterm”, a completat Nica.
Presedintele CJ Timis spune ca i-a cerut primarului Timisoarei inca din primavara un plan de redresare pentru Colterm, iar insolventa societatii „e cea mai proasta solutie posibila”.
„Cata incredere sa mai aiba cei care furnizeaza combustibil catre Colterm, sa dea aceste resurse, stiind ca o societate in insolventa are o probabilitate foarte redusa de a mai plati aceste resurse? Cata incredere poate sa aiba consumatorul timisorean in sistemul centralizat, care si asa e pus sub presiunea debransarilor din ultimii ani, sa mai continue cu Colterm? Acest cerc vicios pe care il intretine administratia Fritz va duce la falimentarea acestei societati de termoficare si la grave probleme ecologice si de sanatate pentru timisoreni”, a mai precizat seful CJ Timis.
O alta solutie, in viziunea lui Nica, chiar daca este pe termen lung, ar rezolva criza deseurilor, pentru ca „va fi o problema serioasa cu gradul de colectare selectiva pe care Timisoara il are”.
„I-am dat ideea sa faca un biocompostor care sa genereze gaz, energie, din resturile menajere biologice care se pot descompune si care pot cogenera si acoperea o parte din consumul energetic de la Colterm. Nu a pus in aplicare nici aceasta idee, desi inca banii sunt la POIM si asteapta sa-i ia o administratie responsabila, care e gata sa faca un proiect european. Din pacate, s-ar putea sa ne-o ia Constanta inainte. Incompetenta, lipsa de preocupare sincera fata de problemele oamenilor si doar aplecarea spre imagine nu o sa tina de cald timisorenilor si nu o sa rezolve problemele pe care Timisoara le are”, a mai spus Alin Nica.
„Cei de la primarie sunt tabula rasa la administratie, va garantez eu ca toate aceste probleme se pot rezolva”
Presedintele CJ Timis spune ca „sta cu frica-n san” pana luni, cand nu stie ce se va intampla cu bolnavii de Spitalul Judetean Timisoara si cu intreg personalul. Critica si initiativa primarului de a cere carbune din rezerva de stat, dar spune ca solicitarea nu este realista, pentru ca „rezerva de stat nu detine carbune”.
„Nu exista carbune in rezerva de stat si atunci cum sa iau aceasta solicitare a primarului? Voi discuta cu cei responsabili, o sa vorbesc cu E.ON, sa vad daca se poate debloca situatia, voi vorbi cu noul guvern care se va forma… apropo de noul guvern, in primul rand, tu, ca reprezentant al partidului care a dat guvernul jos, trebuie sa stii ca, daca soliciti bani din rezerva bugetara, trebuie rectificare de buget. Or, un guvern interimar nu are aceasta capacitate de a emite ordonante de urgenta, pentru rectificare de buget. Macar aceste minime chestiuni de functionare a administratiei eu aveam pretentia ca cei de la primarie le stiu. Bag de seama ca sunt tabula rasa la administratie, sunt tabula rasa in a gestiona problemele cu care se confrunta Timisoara si daca chiar nu au competenta, dorinta, capacitate sa le rezolve, pot sa lase pe altii care pot face acest lucru. Va garantez ca toate aceste probleme se pot rezolva”, a completat Alin Nica.
Liderul liberalilor din judet spune ca mai-marii de la Bucuresti cunosc siturimarului Timisoarei „atia de la Colterm si ca ii solicita pun plan de actiune”.
„Nu s-a vazut strategie in aceste luni, in aproape un an de cand a preluat mandatul. Evident ca guvernul nu va lasa Timisoara sa sufere, se va gasi o solutie. Asteptam totusi ca Primaria Timisoara sa spuna «domnul presedinte, nu stiu ce sa fac, nu mai am nicio resursa, vino si ajuta-ma». Dar orgoliul si infatuarea nu-i permit domnului primar sa ceara ajutorul, nu stiu, nici macar in ceasul al 12-lea. Nu cred ca se poate gasi o solutie asa de repede. Increderea E.ON e zero in momentul de fata, in capacitatea PMT si a Colterm de a redresa situatia. Daca tu anunti insolventa, e clar ca esti la limita din punct de vedere financiar, orice creditor nu mai are incredere sa te finanteze, sa-ti dea materie prima decat cu banii jos. Fostii primari, pe care domnul Fritz ii huleste si ii acuza de greaua mostenire… nu s-a intamplat acest lucru, tocmai pentru ca se implicau direct si discutau la cel mai inalt nivel cu conducerile acestor societati, lucru pe care domnul Fritz nu-l face”, a conchis presedintele Consiliului Judetean Timis.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1236 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006875 (s)