News Flash:

Primăria Timișoara și-a achitat obligațiile

Primarul Dominic Fritz a anunțat că a fost plătită ultima tranșă din obligațiile către AFM

7 Iunie 2023
251 Vizualizari | 0 Comentarii


Pe 6 iunie 2023, Primăria Timișoara a plătit ultima tranșă din suma de 5,6 milioane de lei, care reprezintă obligațiile calculate de Administrația Fondului de Mediu (AFM) pentru perioada 2016-2020. Această sumă a fost stabilită în urma unui control efectuat în 2021, care a evidențiat discrepanțe semnificative între cantitățile de deșeuri declarate de administrația anterioară ca fiind depozitate sau reciclate în perioada menționată și cantitățile reale depozitate sau reciclate.

”Am terminat de plătit ce nu s-a reciclat acum șapte ani. Pentru că cei de atunci au declarat pe hârtie că au reciclat mai mult decât au făcut-o în realitate, ne-a costat pe noi acum peste 5 milioane și jumătate de lei, inclusiv penalități. Nu sunt singurele. Încă plătim lună de lună tranșele pentru gazul consumat acum 7-8 ani. Am pus capăt acestui mod păgubos de a conduce orașul și am reușit să recredibilizăm administrația ca un partener onest, care își asumă obligațiile”, a precizat primarul Dominic Fritz.

În perioada menționată, administrația anterioară a raportat că au fost valorificate prin reciclare 131.000 de tone de deșeuri, însă inspectorii AFM au constatat că doar 30.000 de tone au fost într-adevăr reciclate. De asemenea, administrația anterioară a declarat depozitarea a aproximativ 527.000 de tone de deșeuri în aceeași perioadă, în timp ce cantitatea reală era de 612.000 de tone.

Ca urmare a acestor raportări false, Administrația Fondului de Mediu a impus obligații de plată și penalități în valoare de 4,3 milioane de lei, reprezentând cantitățile de deșeuri municipale nedeclarate, plus 1,3 milioane de lei în penalități. Aceste sume au fost împărțite în 12 rate lunare, cu o valoare totală de 469.924 lei per rată, în perioada iulie 2022 - iunie 2023.

Primăria Timișoara a semnat contracte de finanțare prin fonduri europene în cadrul PNRR, cu o valoare totală de 52 de milioane de lei, în scopul îmbunătățirii colectării selective a deșeurilor din oraș. Prin intermediul acestor fonduri, administrația intenționează să instaleze 100 de insule digitale pentru colectarea separată a deșeurilor și să construiască 4 centre de colectare cu aport voluntar. Aceste centre vor fi platforme unde locuitorii Timișoarei vor putea să se descotorosească eficient și legal de deșeuri speciale, cum ar fi cele electronice, voluminoase, vegetale sau de construcții. Aceste măsuri vor completa sistemul de colectare existent și vor contribui la creșterea gradului de colectare selectivă și valorificare a deșeurilor din Timișoara.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1133 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006064 (s)