News Flash:

S-a decis!

Municipalitatea timișoreană dă în judecata firma Bega Turism

6 Iunie 2023
225 Vizualizari | 0 Comentarii

Primăria Timișoara a anunțat că va intenta proces unei companii deținute de frații Emil și Marius Cristescu, considerați cei mai bogați bănățeni, pentru recuperarea unei sume de peste 11 milioane de lei. Această sumă reprezintă daunele suferite de Primăria Timișoara în urma lipsei de folosință a unui teren situat în centrul orașului.

După obținerea definitivă a terenului ultracentral, care a fost atribuit inițial firmei Bega Turism, deținută de frații Cristescu, Primăria Timișoara a decis să acționeze în instanță societatea, solicitând plata sumei de aproximativ 11 milioane de lei. Acești bani reprezintă avantajele pe care Primăria Timișoara nu le-a obținut în perioada ianuarie 2020 - ianuarie 2023, când terenul se afla în proprietatea și folosința companiei deținute de frații Cristescu. Deși terenul a fost utilizat de Bega Turism timp de mai mulți ani, procesul privind lipsa de folosință vizează doar ultimii trei ani.

„La începutul anului, în februarie, am recuperat în urma unei decizii la Înalta Curte de Casație și Justiție parcarea de lângă Parcul Civic, pe str. Carol Telbisz. Din 2016, aceasta a fost ilegal exploatată de o firmă privată.  Nu ne oprim aici. Am dat în judecată firma respectivă pentru a recupera banii pe care orașul i-a pierdut pentru că nu am putut folosi terenul de 3.271 mp aflat în zona zero a Timișoarei. Suma cerută este de 11 milioane de lei”, a transmis primarul Dominic Fritz pe pagina sa de Facebook.

Într-un comunicat de presă emis de firma Bega Turism, se menționează că parcarea în cauză, care este subiectul litigiului „a fost construită pentru a deservi magazinul BEGA, deschis în anul 1975, și a fost administrată în mod legal, cu bună credință, în toată perioada de la edificarea clădirii și până la predarea terenului către municipalitate, în urma pronunțării sentinței definitive la care Primăria Timișoara face referire”.

„Parcarea cu plată a funcționat perfect legal, de la momentul constituirii ei, în anul 2016 (moment la care se înregistra un an de la intabularea terenului, în urma obținerii Certificatului de atestare a dreptului de proprietate asupra terenului în discuție) și până la apariția deciziei Înaltei Curți de Casație și Justiție, de la finele anului trecut. Mai mult, societatea BEGA Turism SA și-a exprimat, la scurt timp după momentul dobândirii Certificatului de atestare a dreptului de proprietate asupra terenului parcării și intabularea acestuia, dorința de a amenaja aici o parcare supraetajată, demers care a fost blocat de municipalitate”, se mai precizează în comunicatul transmis de Bega Turism.


Bega Turism a afirmat că, până la momentul comunicatului emis de Primăria Timișoara referitor la intentarea procesului de recuperare a sumei de bani „nu a avut și nu are nici în continuare cunoștință de nicio notificare sau acțiune în instanță a Primăriei Timișoara cu privire la solicitarea de posibile daune legate de folosința parcării în discuție, administrația publică locală acționând, prin demersul său, contrar practicilor uzuale”.

„Totodată, apreciem că sumele vehiculate nu pot fi justificate în mod legal, deoarece Primăria Timișoara nu a avut niciun drept legal asupra parcării, până în momentul pronunțării hotărârii Înaltei Curți 5499 din 16.11.2022.  BEGA Turism SA urmărește cu interes evoluția situației și se poziționează cu deschidere pentru o comunicare transparentă”, se mai spune în comunicatul transmis de companie.


Terenul din spatele magazinului Bega a fost atribuit firmei deținute de frații Cristescu printr-un document semnat de fostul ministru al Economiei din Guvernul Ponta II, Constantin Niță. La acea vreme, "Adevărul" a dezvăluit că această atribuire s-a realizat în ciuda unei sentințe definitive care stipula că firma nu poate beneficia de teren, deoarece acesta era proprietate publică.

În 2016, Curtea de Apel Timișoara a emis o sentință prin care a anulat certificatul de proprietate prin care Ministerul Economiei atribuia firmei Bega Turism, deținută de frații Emil și Marius Cristescu, terenul de 3.700 de metri pătrați din centrul Timișoarei. Această sentință a fost contestată prin recurs la Înalta Curte de Casație și Justiție, care a decis, după mai bine de trei ani de proces, rejudecarea dosarului pe fond la Curtea de Apel Timișoara. 

După rejudecare, Curtea de Apel Timișoara a confirmat din nou nelegalitatea atribuirii terenului și a anulat certificatul de proprietate emis de Ministerul Economiei în favoarea fraților Cristescu. Sentința Curții de Apel Timișoara a fost apoi contestată prin recurs, dar Înalta Curte de Casație și Justiție a respins recursul pe data de 16 noiembrie 2022.

 Astfel, Bega Turism a intrat în posesia parcării din spatele magazinului Bega în baza HG 834/1991, care permite firmelor înființate cu capital de stat și privatizate ulterior (așa cum era cazul companiei lor, o fostă firmă de stat privatizată) să primească terenurile adiacente clădirilor pe care le utilizează pentru desfășurarea activității. Cu toate acestea, judecătorii au concluzionat că firma fraților Cristescu nu îndeplinea condițiile legale necesare pentru a beneficia de acest teren.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1174 (s) | 32 queries | Mysql time :0.004473 (s)