News Flash:

Primariile, mai aproape sa se imprumute din Trezorerie pentru termoficare. Raoul Trifan: Este o solutie imperfecta, dar necesara

24 Noiembrie 2021
386 Vizualizari | 0 Comentarii
Colterm

Primaria Timisoara ar putea lua un imprumut din Trezoreria Statului pentru a ajuta Colterm sa treaca iarna cu bine. Senatorii au trecut un proiect depus de parlamentarii USR, printre care si Raoul Trifan, senator USR de Timis.
 
 
„Nu putem risca sa lasam orasele fara caldura in miezul iernii! Ieri (luni – n.r.) a trecut de Senat o initiativa legislativa utila Timisoarei si altor 24 de municipii care ar putea avea nevoie de solutii de urgenta pentru finantarea termocentralelor. Am initiat acest proiect alaturi de colegele mele Silvia Dinica si Oana Cambera, pentru a permite primariilor sa se imprumute din Trezoreria Statului pentru finantarea cheltuielilor necesare functionarii sistemelor de termoficare”, spune senatorul Raoul Trifan.

Initiativa trebuie sa treaca de Camera Deputatilor si sa fie promulgata de presedinte pentru ca administratiile locale sa poata apela la credite din Trezorerie.

„Este o solutie temporara, imperfecta, dar este o solutie necesara din cauza exploziei preturilor la gazele naturale si preferabila alocarilor discretionare de sume din fondul de rezerva. Pe viitor, atat administratia centrala, cat si cele locale trebuie sa gaseasca solutii sustenabile pentru aceste probleme recurente privind sistemele de incalzire centralizata care deservesc marile orase ale tarii. Bani exista. Statul roman sta pe 400 de milioane de euro care zac nefolosite in conturile unei societati denumite Societatea de Administrare a Participatiilor in Energie (SAPE).

Acesti bani au fost castigati in anul 2017 intr-un litigiu la Curtea de Arbitraj de la Paris impotriva companiei ENEL si ar trebui folositi exact pentru proiecte de retehnologizare a termocentralelor din Romania”, mai explica senatorul USR de Timis.

Mai multi primari din Romania s-au plans de problemele cu termoficarea, dupa explozia preturilor la combustibil, in special la gaz. Edilul Timisoarei, Dominic Fritz, a anuntat deja ca se gandeste la un credit din Trezorerie pentru a ajuta Colterm sa treaca peste iarna. Guvernul a alocat, la inceputul acestei luni, din fondul de rezerva, 53,8 milioane de lei pentru societatea de termoficare a Timisoarei.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1120 (s) | 32 queries | Mysql time :0.004921 (s)