News Flash:

Parchetul General anunta continuarea cercetarii penale in dosarul OUG 13

13 Martie 2017
884 Vizualizari | 0 Comentarii
download
Parchetul General anunta ca ancheta privind OUG 13 continua pentru sustragerea sau distrugerea de inscrisuri si fals intelectual, precizarile fiind facute dupa ce judecatorii CCR au decis ca DNA si-a arogat competente si a excedat cadrul legal, actiunea sa de verificare a OUG 13 fiind una abuziva.
"Cauza se afla pe rolul Sectiei de urmarire penala si criminalistica din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, investigatia este in curs si priveste urmatoarele fapte prevazute de legea penala: sustragerea sau distrugerea de inscrisuri, fals intelectual. (..) Potrivit dispozitiilor legale, procurorul are obligatia de a asigura, pe baza de probe, aflarea adevarului cu privire la faptele si imprejurarile cauzei pe care a fost investit sa o solutioneze, controlul asupra actelor si masurilor dispuse de catre procuror fiind realizat de catre instanta de judecata", transmite Parchetul General printr-un comunicat de presa.
Institutia anunta ca dosarul a fost inregistrat la Sectia de urmarire penala si criminalistica ca urmare a declinarii acestuia de catre Directia Nationala Anticoruptie, faptele vizat la acel moment fiind favorizarea faptuitorului; prezentarea cu rea-credinta de date inexacte, Parlamentului sau Presedintelui Romaniei cu privire la activitatea Guvernului sau a unui minister, pentru a ascunde savarsirea unor fapte de natura sa aduca atingere intereselor statului, prev. de art. 8 alin 1 lit. b din Legea 115/1999; sustragerea sau distrugerea de inscrisuri; sustragerea sau distrugerea de probe ori inscrisuri; fals intelectual.
CCR a precizat in motivarea deciziei privind existenta unui conflict intre DNA si Guvern ca prin verificarea oportunitatii si legalitatii adoptarii OUG 13 Ministerul Public a incalcat principiul separatiei puterilor in stat si si-a arogat atributii ce apartin Parlamentului si CCR. Mai mult, Curtea a mentionat in motivare ca DNA si-a arogat competente si a excedat cadrul legal, actiunea sa de verificare a OUG 13 fiind una abuziva si care a creat presiune asupra membrilor Guvernului. Judecatorii CCR au considerat ca, in activitatea sa de interpretare si aplicare a legii, procurorul trebuie sa realizeze un echilibru intre spiritul si litera legii, intre exigentele de redactare si scopul urmarit de legiuitor, fara a avea competenta de a se substitui autoritatilor competente in acest domeniu. CCR a admis in 27 februarie sesizarea presedintelui Senatului, Calin Popescu Tariceanu, privind conflictul juridic dintre Guvern si DNA, referitor la anchetarea de catre procurorii DNA a modului in care a fost elaborata OUG 13.
Mediafax.ro 

parchetul general ccr dna
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1151 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005200 (s)