News Flash:

Operatiunea Cronos: Incep controalele ANAF si ITM. Ce domenii sunt vizate

30 Martie 2022
678 Vizualizari | 0 Comentarii
ANAF

Sunt in plina desfasurare controale la operatorii economici care prezinta un risc fiscal ridicat si care utilizeaza munca subdeclarata/nedeclarata. ANAF si Inspectia Muncii deruleaza operatiunea Cronos.
 
 
Conform autoritatilor, vor fi verificate firme specializate in constructii si servicii conexe, HORECA, intretinerea si repararea autovehiculelor, transport, garda si protectie, infrumusetare si intretinere corporala, alimentatie publica, comert, servicii de curatenie s.a.

Vizate sunt societatile care platesc salarii subdeclarate fata de media pe ramura, cele care au un procent semnificativ de angajati cu salariul minim pe economie, au o cifra de afaceri mare, dar un profit declarat foarte mic.

Controale se vor face si la societatile care beneficiaza de imprumuturi substantiale de la asociati fara venituri justificative pentru creditari sau care prezinta disproportii intre informatiile declarate privind tranzactiile realizate si cele declarate de partenerii de afaceri.

Potrivit ANAF, analizata va fi munca „la negru”, fara forme legale, cat si cazurile de munca in care nivelul real de salarizare este subdeclarat sau declarat partial.

De asemenea, nu vor fi scapate din vizorul fiscului si al Inspectiei Muncii nici livrarile nedeclarate sau achizitiile de bunuri si servicii care afecteaza TVA si impozitul pe profit, care pot cauza fraude fiscale. O mare parte din sumele obtinute din aceste fraude sunt utilizate pentru finantarea muncii prestate fara forme legale, subdeclarata sau declarata partial.

Controalele comune ale IM si DGAF-ANAF se vor derula pe intreaga perioada a PNRR. Astfel, prin plata contributiilor aferente si reducerea decalajului fiscal la contributiile sociale obligatorii si la impozitul pe salarii, respectiv declararea muncii in randul categoriilor de platitori, angajatul va avea acces la sistemele de asigurare sociala si la instrumente de protectie sociala.

Va reamintim ca ANAF si Inspectia Muncii au facut un protocol de colaborare pentru un plan de actiune comun. Conform sefei ANAF Mirela Calugareanu, controalele vor incepe in cea de-a doua parte a lunii martie.

„Avem intr-o faza avansata avizarea si semnarea acestui plan comun de actiuni care va deveni operational in partea a doua a lunii martie. Contribuabilii trebuie sa se astepte la verificari tematice din aceasta perspectiva”, a precizat sefa ANAF.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1249 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006222 (s)