News Flash:

Medicii de familie: Avem sistem informatic unic integrat, dar revenim la dosare de carton cu sina

20 Februarie 2014
1442 Vizualizari | 0 Comentarii
Medicii de familie atentioneaza autoritatile ca multe dintre prevederile din pachetul de baza sunt înca neclare, de aceea nu vor putea fi puse în aplicare, mai ales ca birocratia a depasit orice limita, fiind obligati sa puna raportarile în dosar de carton cu sina, desi exista sistem electronic.
"Societatea Nationala de Medicina Familiei (SNMF) si Federatia Nationala a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF) îsi manifesta dezamagirea pentru lipsa de reactie a decidentilor la problemele medicilor si pacientilor, probleme pe care le-am semnalat institutional. Toata activitatea noastra este pusa sub semnul ambiguitatii si neclaritatii legislative, iar problemele semnalate de noi nu si-au gasit raspunsurile. Noul proiect de pachet de baza, desi preconizeaza modificari profunde si constituie - cel putin teoretic - un pas înainte pentru medicul de familie, pe care îl valorizeaza ca profesionist, omite conditii de baza, pe care noi le-am semnalat si fara de care nu poate fi pus în practica, respectiv reducerea punctuala si imediata a birocratiei în medicina familiei", a declarat, joi, presedintele SNMF, dr. Rodica Tanasescu.
Presedintele FNPMF, Doina Mihaila, a spus ca, desi medicii folosesc semnatura electronica extinsa pentru raportari la CNAS, lucreaza online cu Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI) si emit reteta electronica, li se cere în continuare sa tipareasca rapoartele trimise electronic, securizat (minimum 30 pagini) si retetele, în conditiile în care contractul cadru prevede expres exclusivitatea raportarii electronice.
"Mai mult, unii functionari au initiative, de genul celei de la Arad. «Toate documentele privind raportarile trebuie puse în dosar de carton cu sina. Documentele vor fi perforate si îndosariate, iar nou-nascutii se vor pune seprat în folie", a cerut Casa Judeteana Arad", a precizat Mihaila.
Liderii celor doua organizatii au mai aratat ca si în anul 2014 SIUI functioneaza defectuos, Sistemul Informatic Prescriptia Electronica este deja operational si urmeaza sa apara dosarul electronic si cardul de asigurat.
"Cu toate acestea, în anul 2014, în loc sa interconectam bazele de date ale CNAS, Ministerul Muncii, Ministerul de Finante, Ministerul Educatiei, Evidenta Populatiei, noi cerem declaratii pe proprie raspundere de la pacienti, pentru corectitudinea carora raspunde doctorul. Ce urmeaza? Dosarul Electronic cu sina si tabla de sah?! Am solicitat ferm CNAS ca starea asiguratului sa fie validata de SIUI, fara raspunderi pentru medicul prescriptor, ca un contract civil semnat de un medic si o casa de asigurari sa fie respectat de ambii parteneri în egala masura, sa existe responsabilitate fata de drepturile unui pacient la toate nivelurile de servicii medicale, nu doar la medicul de familie, pentru a respecta legea si a nu pune pacientii pe drumuri", a adaugat Doina Mihaila.
Liderii celor doua organizatii au semnalat faptul ca registrul electronic de vaccinare functioneaza în continuare deficitar, desi au fost oferite solutii de optimizare.
Medicii de familie cer modificarea imediata a protocoalelor terapeutice si a listelor de investigatii medicale ce pot fi recomandate de medicul de familie, care sa permita diagnosticarea si tratarea bolilor prioritare, cu impact important în sanatatea populatiei. De asemenea, acestia solicita campanii de promovare a serviciilor de preventie, inclusiv vaccinarea, masuri de informare si de responsabilizare a pacientilor si realizarea de urgenta a Contractului asigurat-asigurator definit legal, care sa clarifice drepturile si obligatiile fiecarei parti.
Presedintele SNMF a mai spus ca au fost oferite autoritatilor solutii pentru rezolvarea deficientelor, respectiv reteta unica pentru toate categoriile de medicamente, reteta fractionabila pe orizontala, cu prescriere la doua-trei luni pentru pacientii cronici stabili si eliberarea ei lunara la farmacie, respectarea corespondentei electronice între diferitele niveluri de asistenta medicala prin bilet de trimitere, scrisoare medicala, dar si raportare electronica, facturare electronica, lucru posibil pentru ca se foloseste semnatura electronica extinsa.
Medicii de familie au semnalat din nou faptul ca Ministerul Finantelor continua sa le impute bani pentru greseli care nu le apartin.
"De exemplu, un pacient a venit la mine, dupa ce a fost externat, si mi-a cerut reteta. Nu i-am putut da, pentru ca era obligatia medicului de spital. L-am rugat sa mearga înapoi la spital si sa îi scrie medicul ca nu i-a prescris nicio reteta. A iesit trântind usa si spunând ca vrem sa-l omorâm. Aceasta este reforma, sa-l pun pe bolnav pe drumuri, când avem SIUI si sa platesc medicamentele pe care i le-am prescris", a mai spus Rodica Tanasescu.
Ea a precizat ca medicilor de familie le este în continuare imputata contravaloarea retetelor eliberate pensionarilor cu pensii 0-700.
"Medicul de familie nu trebuie sa verifice situatia financiara a pacienilor sai, ci sa-i trateze. Este imputata contravaloarea retetelor unor pacienti care figurau internati, desi spitalele nu le asigura medicamentele necesare, mai ales pe cele pentru o patologie diferita de specificul sectiei respective. Desi nu poate fi probat un prejudiciu în aceste cazuri, doar medicii de familie sunt vinovati ca au respectat dreptul pacientilor la tratament", a mai spus Tanasescu.
Presedintele SNMF a mai aratat ca medicii de familie din Centrele de Permanenta au fost obligati sa dea înapoi bani pentru perioada 2008-2011, primiti în baza unor contracte civile de prestari servicii medicale, pe tarife stabilite de CJAS.
"Medicii si-au respectat întocmai contractele si au asigurat continuitatea actului medical atât de dorita de decidenti. Dupa trei-cinci ani, medicilor li se iau banii înapoi pentru noptile petrecute în garzi, prin titluri executorii", a precizat Tanasescu.
Ea a adaugat ca medicilor de familie le-au fost imputate importante sume de bani pentru retete eliberate unor pacienti cu cancer, în baza scrisorilor medicale de la oncologi, în zonele unde acestia sunt insuficienti ca numar.
"Nici aici nu poate fi probat un prejudiciu la felul cum au fost cheltuiti banii din FNUASS. Cu toate acestea, medicul de familie este pus la plata", a mai spus presedintele SNMF.
Liderii sindicatului si patronatului medicilor de familie au mai semnalat "ambiguitati si cârpeli legislative".
"Legea 95/2006, care reglementeaza întreaga sanatate din Romania, a fost modificata de zeci de ori. Ultima modificare poarta data de 29 ianuarie si este în transparenta decizionala o noua propunere de modificare. Am sesizat de fiecare data, cu ochiul practicianului, o serie de amendamente practice. Ne-am luptat sapte ani sa impunem termenul de negociere. Parlamentul României a înteles în vara anului trecut aceasta necesitate si a acceptat modificarea, care avea în fundamentare exact argumentele noastre. Ne confruntam acum cu o modificare neasteptata si neexplicata a Legii 95, privind dreptul la negociere a contractului cadru si a normelor de catre asociatiile patronale, profesionale si de catre Colegiul Medicilor din România, pe de o parte, si Casa Nationala de Asigurari de Sanatate si Ministerul Sanatatii, pe de alta parte, în ciuda prevederilor noului Cod civil. A reaparut fraudulos termenul «consultare», fara o nota de fundamentare obligatorie, care sa argumenteze modificarea, ceea ce ne-a întors în urma cu opt ani", a mai spus Tanasescu. Mediafax.ro
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1140 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006683 (s)