News Flash:

Mai multe judete sunt in pericol de a nu asigura tratamentul bolnavilor cu HIV!

17 Februarie 2014
1203 Vizualizari | 0 Comentarii
Tratamentul pentru HIV s-a terminat în urma cu doua luni la Spitalul Judetean de Urgenta Suceava, pacientii seropozitivi din judet fiind nevoiti sa-si întrerupa terapia, si se termina în aceste zile în mai multe judete, fara a putea fi facute noi comenzi, potrivit asociatiei de pacienti UNOPA.
Potrivit unui comunicat al Uniunii Nationale a Organizatiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA), de peste doua luni, pacientii seropozitivi din Suceava tratati în cadrul Programului National de Tratament HIV/SIDA au fost nevoiti sa îsi întrerupa terapia, din cauza faptului ca spitalul nu a mai putut sa le asigure tratamentul antiretroviral necesar.
În luna decembrie 2013, spitalul a ramas fara fonduri si fara tratament, fiind singurul judet în care s-a înregistrat aceasta situatie, arata organizatia.
Primele fonduri pe Programul HIV au ajuns la Suceava la sfârsitul lunii ianuarie 2014, dar nici aceste nu au rezolvat situatia, pentru ca autoritatile locale s-au lovit de o alta problema: bugetul alocat de catre Ministerul Sanatatii pentru primul trimestru asigura doar 43 la suta din necesarul unei luni de tratament, spune UNOPA citând surse din spital.
Spitalul a facut o comanda în aceste conditii, urmând sa se împarta tratamentul la 43 la suta dintre pacienti. "Disperati de aceasta situatie, pacientii cu HIV din judet se întreaba retoric: 'Cine hotaraste cine traieste? Implicit, cine va fi condamnat?'", se arata în comunicatul UNOPA.
"Invitam toata tara sa vina sa vada cum se împarte sanatatea la Suceava. Suntem disperati, ne vom bate pe medicamente atunci când vor veni, pentru ca stim ca nu sunt pentru toti. Dar de data asta nu mai iertam, îi vom da pe toti în judecata, spitalul si pe toti cei raspunzatori pâna la ministrul Sanatatii si întreg Guvernul României. Cei vinovati trebuie sa plateasca pentru viata pe care ne-au distrus-o", spune presedintele Asociatiei Red Ribbon din Suceava, Dorina Vasile.
UNOPA a cerut date de la toate DSP-urile si spitalele din tara care trateaza pacienti seropozitivi, iar raspunsurile arata "o situatie critica a modului cum se desfasoara Programul National de Tratament HIV/SIDA".
"Problema pleaca de la Ministerul Finantelor si de la modul cum a fost alocat bugetul programelor nationale de sanatate gestionate de Ministerul Sanatatii. Pentru primul trimestru practic nu a fost alocat buget pentru aceste programe, ceea ce s-a alocat acopera doar plata creditelor de angajament din trimestrul IV al anului 2014. Exista fonduri bugetate în trimestrele celelalte ale anului 2014, care ar acoperi cam cinci luni de tratament pentru pacienti la un necesar real", mai arata UNOPA.
În mai multe judete tratamentul se termina în aceste zile si spitalele spun ca nu mai pot face comenzi din cauza ca legea le interzice sa faca comenzi în contul fondurilor alocate pentru alte trimestre, semnaleaza în continuare organizatia. Din raspunsurile primite de UNOPA pâna acum din teritoriu, judetele Galati, Hunedoara, Vaslui, Cluj, Prahova, Dolj sunt în pericol de a nu mai putea asigura tratamentul.

Ministerul Sanatatii, prin reprezentantii lui, spune, pe de alta parte ca spitalele pot face comenzi si nu ar trebui sa fie o problema trimestrializarea, mai arata UNOPA.
Potrivit organizatiei, spitalele trebuie sa cheltuie tot bugetul alocat pentru 2014 în primele sase luni ale anului, în speranta ca la rectificarea bugetara se va suplimenta bugetul.
Totusi, tot din raspunsurile primite de organizatie, reiese ca mai multe judete au confirmat ca nu au probleme, ca vor face comenzi si vor asigura tratamentul continuu pâna în luna iunie.
"Cerem Guvernului Romaniei si personal prim-ministrului Victor Ponta sa gaseasca imediat solutii pentru asigurarea tratamentului în toate judetele tarii. Stim ca de la înaltimea Ministerului Finantelor se vad numai cifrele, dar atragem atentia celor de acolo ca în spatele lor sunt oameni, mii de oameni disperati, a caror viata depinde de modul responsabil sau iresponsabil în care autoritatile le bugeteaza tratamentul. UNOPA va sprijini toti pacientii care vor sa traga la raspundere vinovatii pentru lipsa tratamentului", a declarat Iulian Petre, director executiv UNOPA.
În România, la data de 31 decembrie 2013, erau înregistrati 12.273 de pacienti infectati cu HIV, din care peste 10.000 în evidenta activa, peste 8.000 din acestia din urma fiind în tratament antiretroviral. Mediafax.ro

programul hiv ministerul sanatatii
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2023 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1163 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006651 (s)